The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > iCUE Software

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 10-04-2019, 03:03 PM
Socar32 Socar32 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 8
POST ID # = 1020232
Socar32 Reputation: 10
Default 2 fans of 5 showing on Commander pRO

Hello,

I have set up my Comander Pro with 5 Corsair LL120 fans (brand new). All fan headers are in the the 4 pin headers and i have a Lighting node core connected to the USB port (9pin) of the commander pro. All fans are lit up and running.

on the ICUE software only 3 fans are showing running with 1 of the fans set at 480 ish RPM and not going any higher after changing to extreme or balanced. All 5 ports are working on the commander pro as i have move header fan header between the five headers on the CP.

For reason only 3 of 5 are showing up on the ICUE and 1 of them i cant changed the RPM.

Please help!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-04-2019, 03:36 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,830
POST ID # = 1020233
DevBiker Reputation: 88
Default

Just to be clear ...
You have 5 LL fans connected to the fan controller ports on the Commander Pro.
Three of those fans are visible in iCUE.
RPM doesn't change when you switch the fan profile.

IF that's correct ...
First, regarding the change of speed - if you are using the default curves, they are tied to CPU temperature. If your CPU temp isn't moving or isn't moving much, then you won't see the fan speed change. If it's low enough, there will be no difference between the built-in profiles. Try creating a custom fan curve or setting the fan speed or PWM percentage manually.

As for why others aren't showing up ... a question ... are you running any other monitoring tools? HWInfo, in particular?
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote
  #3  
Old 10-04-2019, 03:58 PM
Socar32 Socar32 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 8
POST ID # = 1020241
Socar32 Reputation: 10
Default

Thanks for the reply...

So You were correct in your statememt.

The 3 that are showing (2 i cnage change between quiet,balanced and extreme)

the other fan stays at 480 PRM but cant be changed.

The other 2 fans arent showing.

All are lit up and running.

The only monitoring i am using is Afterburner MSI and AMS Ryzen Master but i have shut those down and still difference. nI have swapped all the fans headers between each port on the CP.

Could it be a power issue. On the graph the 5V is showing max constantly on the graph...
Reply With Quote
  #4  
Old 10-04-2019, 05:03 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,830
POST ID # = 1020245
DevBiker Reputation: 88
Default

5V should be showing at max or nearly.
What are the others showing?
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote
  #5  
Old 10-04-2019, 05:16 PM
Socar32 Socar32 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 8
POST ID # = 1020249
Socar32 Reputation: 10
Default

12 V is is showing 12.17V

3.3v is showing 3.36V.

I have SATA cable using 2 x SDD and the Comannder PRO.

Another powering the Nore Core and HDD.

All headers and sockets are fitted correctly. USB lead fittid correctly into USB 2.0 on M/B.

Just can t seem detect the other 2 fans and not letting me adjust 1 fan past 480RPM. (quiet)
Reply With Quote
  #6  
Old 10-04-2019, 05:35 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,830
POST ID # = 1020251
DevBiker Reputation: 88
Default

can you share a screen cap?
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote
  #7  
Old 10-04-2019, 06:02 PM
Socar32 Socar32 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 8
POST ID # = 1020254
Socar32 Reputation: 10
Default

https://1drv.ms/u/s!Aprgdr_B6xo2sAFG...7hKCW?e=d3Cfqw
Reply With Quote
  #8  
Old 10-04-2019, 06:35 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,830
POST ID # = 1020261
DevBiker Reputation: 88
Default

Hmmm ... fan 5 should be at the same speed as 4 and 6. I guess that's the one fan that's misbehaving.
What other ports are the fans connected to?

Have you tried restarting the service? How about a firmware update (forcing)? And are the other fans that show 0 RPM spinning at all?
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote
  #9  
Old 10-05-2019, 04:28 AM
Socar32 Socar32 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 8
POST ID # = 1020293
Socar32 Reputation: 10
Default

Yes its the one thats misbehaving.

ALl fans are lit up and spinning ( 3 @ quiet speed , 2 @ balanced)

but they are all set to balanced...

All 4 pin connecters are fitted correctly into the CP.

All RGB connectors are in the lightning node core which comes with the 465X case.

All fans are 120MM LL RGB Fans.

I have force updated firmware for the CP which is up to date. I have restarted all services and shut down all other monitoring apps/services.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-05-2019, 10:35 AM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,830
POST ID # = 1020336
DevBiker Reputation: 88
Default

So ... question ... does the issue "follow the fan" (if you put it on a different header, does it do the same thing)?
And ... are any of the LL fans the white "SE" version?
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote
  #11  
Old 10-05-2019, 12:45 PM
Socar32 Socar32 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 8
POST ID # = 1020350
Socar32 Reputation: 10
Default

No they are all the same black version LL 120.

So i have just removed all the fan headers from the Commander PRO adn re put in them one by one. I found that the three original fans with the 465X Corsair case did you get picked up when installed in ports 1-5 on the CP.

The 2 x serperate LL 120 fans i purchased did auto pickup in the ICUE software and let me control the RPM. Like i said they all power up with LEDS but something is stopping the stock Fans from being recognised in the software and letting me control their RPM.
Reply With Quote
  #12  
Old 10-05-2019, 02:01 PM
BlaiseP's Avatar
BlaiseP BlaiseP is offline
Registered User
BlaiseP's PC Specs
 
Join Date: Mar 2009
Location: Sydney, Australia
Posts: 224
POST ID # = 1020357
BlaiseP Reputation: 35
Default

Sometimes... sometimes setting the fan configuration in ICUE to "4 pin" can fix this. If they are already on "4 pin", change it to "Auto". I had a fan that decided not to show its RPMs if set to "4 pin", "Auto" worked. At a later date, I changed it back to "4 pin" and have never experienced the issue again.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-05-2019, 05:40 PM
Socar32 Socar32 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 8
POST ID # = 1020375
Socar32 Reputation: 10
Default

Yep thansk mate. I've done this numerous times still the same issue.

Im starting to thinks its the 3 x stock fans with the case. But how the **** can it be 3 same PWM pins not be working???
Reply With Quote
  #14  
Old 10-05-2019, 08:57 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,830
POST ID # = 1020387
DevBiker Reputation: 88
Default

So ... the issue "follows the fans" and isn't stuck on the same ports on the Commander Pro?
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote
  #15  
Old 10-06-2019, 05:38 AM
Socar32 Socar32 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 8
POST ID # = 1020413
Socar32 Reputation: 10
Default

Only the 3 stock fans LL120's dont seem to be picked up by the commander pro.

The additional 2 LL120's i bought seperatly are the ones that are detected and can alter RPM on them.

Please see pics:

https://1drv.ms/f/s!Aprgdr_B6xo2sBOxEFeGSdLnkUcu

Notice how fan 4 is stuck at 480 ish RPM and showing nearly full on the graph?

The commander PRO is running off the same sata cable as 2 x SDD's. Could this be a problem with power?

Although all the fans are running but 3 of them are running at lowest speed.

Last edited by Socar32; 10-06-2019 at 05:40 AM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.