The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Enthusiasts Section > System Builds, Modding, Custom Components, and Picture Gallery

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-13-2018, 10:36 PM
Yosh303 Yosh303 is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 3
POST ID # = 980371
Yosh303 Reputation: 10
Default A Little Overwhelmed with New Build Options

Hey, all! I'm hoping you gurus in here can shine some (RGB) light on my project planning. I'm building a brand new gaming/work rig and I want all the pretty lights but how can I figure out what will work with what?

Here's my part list thus far. I'm not 100% set on the brands so if there's a different brand component that'll better suit the goal, I'll change something. The two items I am set on are the Vengeance RGB Pro and LL120 fans so the goal is to highlight these pieces and have the Corsair controllers/software be in charge.

Asus ROG Strix X470 MoBo
Ryzen 7 2700x CPU
Asus ROG RX 580 GPU (or perhaps the MSI Armor MK2)
16 or 32 GB Vengeance RGB Pro RAM
Three pack Corsair LL120 fans
Probably one or two Corsair LED strips

First Question: As I understand it, I can just disable Asus Aura in the BIOS to allow iCUE to control the Corsair products. Is this correct? If so, what then happens to the MoBo lights?

Second Question: I'd like a case with built-in LEDs (but not a big fan of Corsair's options) such as the Phanteks Enthoo Evolv X. But, this case and basically all others list compatibility with MoBo software like Aura, Fusion, etc. So, with Aura disabled is there a way to make the case lights work with iCUE? I'll buy a Command unit or whatever is needed if it will work. I feel like I'm in RGB compatibility purgatory here!

Is there a solution here or do I have to give up on one or more of my choice components??

Thank you!

Last edited by Yosh303; 11-13-2018 at 10:51 PM.
Reply With Quote


  #2  
Old 11-14-2018, 01:19 AM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,824
POST ID # = 980383
DevBiker Reputation: 88
Default

So ...
I know that there have been some issue with the RGB PRO on some AMD boards but, IIRC, it's the lower-end chipsets. I think you're good with an X470.

For the fans and strips, that'll fill up a Lighting Node Pro/Commander Pro. That's fine ... just so you are aware. Also, there is a 2-pack of strips on the Corsair side .... DO NOT GET THEM!! They are for the Commander Mini and won't work with the NoPro or CoPro. The strips you want will come in a 4 pack and you'll have an option of getting them with or without a NoPro.

As for the case ... Corsair certainly has cases that have RGB built in, even with a customized NoPro (Spec Omega RGB, for example). But if your heart is set on the EvolvX, you'd have to make or buy an adapter cable. In my signature is a link to a post with all of the part numbers and a video on how to crimp the Corsair connections. Or you can get an adapter here: https://www.ebay.com/itm/372499030952.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote


  #3  
Old 11-14-2018, 10:40 AM
Yosh303 Yosh303 is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 3
POST ID # = 980432
Yosh303 Reputation: 10
Default

That's great to know about the adapters! Coming from no experience I didn't even know it was an option.

Two follow-up questions:

Is it known what the MoBo lights will do with Asus Aura disabled? One person said on another site his lights just stayed on the last known setting before he disabled Aura. But, I've not seen anyone else mention it.

Would the Corsair RAM and fans function under Aura control instead of trying to fit it all under iCUE?

TY again!
Reply With Quote


  #4  
Old 11-14-2018, 10:55 AM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,824
POST ID # = 980433
DevBiker Reputation: 88
Default

So ... I'm not as familiar with the workings of all things Aura as I am with the iCue system but I can relate my personal limited experience.

I had Aura installed on my system with Corsair iCue ... but this was before I got the Vengeance Pro RGB RAM. I set my motherboard lighting ... never disabled it in the BIOS ... and then uninstalled Aura. My motherboard lighting hasn't changed (and I keep thinking that I need to change it ... but ...).

The Corsair RAM will, from what I understand, work with Aura. The fans will not. And, TBH, iCue gives you a lot more functionality with lighting than Aura (or, really, anything else) does.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote


  #5  
Old 11-14-2018, 11:26 AM
Yosh303 Yosh303 is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2018
Posts: 3
POST ID # = 980439
Yosh303 Reputation: 10
Default

You're the man! Thank you. I do prefer to use iCUE from what I've seen. It's too bad all the manufacturers try to make us choose just one set of products. Corsair really has the best looking stuff, except the cases IMO. A lot of their cases cover the fans from the front perspective and those that don't aren't as attractive us others.

I guess I'll have to compromise a bit on something, but I'm glad to know there is a way to make other case brands work using an adapter, so long as the LED strips aren't too much for the NoPro. The Evolv X has quite a few lights so I'll have to try to get the details if I go that route.

Thanks for the help! That did a lot to help make a decision. Now the question is do I want to tinker with adapters and settings or not? Haha
Reply With Quote


  #6  
Old 11-14-2018, 11:55 AM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,824
POST ID # = 980451
DevBiker Reputation: 88
Default

Just as an FYI ... I have 2 Phanteks strips running off of a NoPro ... configured as 6 Corsair LED strips. It can be done.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Helpful Links and FAQs:
AIO FAQ | RGB FAQ |
HydroX FAQ | RGB Cables |
iCUE Tips & Tricks

Reply With Quote


Reply

Tags
aura, case, compatibility, vengeance

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.