The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > Audio

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 04-16-2020, 05:16 AM
Laciterado Laciterado is offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2020
Posts: 2
POST ID # = 1041545
Laciterado Reputation: 10
Default Virtuoso mic mute Button not working

Hi,
i got the following problem with my new Corsair Virtuoso:
I have installed icue and using it with my other devices to manage all my RGB animations(keyboard, mouse and mousepad). All works fine, but if I connect my Virtuoso with my pc, wireless or with usb and icue is open, the mic mute button does not work, also the speech announcement does not work. If I close icue it starts working as usual (mute button works). I tried to uninstall the Virtuoso, the drivers and icue itself, but the problem is even there. I used google and found only one other forum thread, without any answers, so I would be really thankful, if anyone got an answer for this problem.

Thanks! :-)
Reply With Quote


  #2  
Old 08-03-2020, 04:26 PM
FlashZA FlashZA is offline
Registered User
FlashZA's PC Specs
 
Join Date: Jun 2018
Location: Canada
Posts: 6
POST ID # = 1056375
FlashZA Reputation: 10
Sad

I really wish that they did a better job with the Virtuoso's. I jumped at the opportunity to get this headset when it came out because it looked like it was built strong. But now the Mic mute button doesn't work regardless of iCue, USB mode, wireless mode or firmware version. And all 6 latches on the earcups have broken off from wear and tear over the past 10 months (It's stored on a ST100 headset stand in its downtime). Not to mention how much the pad material itself retains oil from oily hair even if you clean it (and your hair ) regularly. I'm really disappointed in this product, despite wanting it to be 'The One' so badly.
Reply With Quote


  #3  
Old 09-01-2020, 12:15 PM
abaddonsinferno abaddonsinferno is offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2020
Posts: 1
POST ID # = 1059396
abaddonsinferno Reputation: 10
Default Here is what I finally got

Let me start out with I made an account just for this. I just got a Virtuoso SE Headset a few days ago and the mic just never muted at all, not on PC, Xbox One, or on my phone. I sent a support ticket within having the headset for less than an hour. This is what they responded with 4 days later:

"Good day, sorry to hear that you are having issues with our corsair headset. kindly try to have the headset in USB/Wired Mode Press hold the mute button While holding the mute button switch to wireless mode Release the mute button after 15 seconds. If the issue persists please do let us know."

It didn't work for me but I hope it works for others. I'm currently wanting either a new mic or I'm going to have to send it back. The mic works amazing (coming from using a Logitech G933 Artemis Spectrum) The sound is amazing and the comfort is 10/10 in my opinion and I don't want to send it back. I play with large groups, competitively and I stream so the mute button on a super sensitive mic is a MUST HAVE.
Hope a fix comes out soon or we are able to actually buy a replacement at some point.
Reply With Quote


  #4  
Old 09-01-2020, 06:38 PM
Corsair Nick's Avatar
Corsair Nick Corsair Nick is offline
Corsair Employee
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 1,237
POST ID # = 1059434
Corsair Nick Reputation: 39
Default

This is some odd behavior you guys are experiencing. On PC when you press the mute on the headset, does the mic LED change red, and does the icon in iCUE change to show it is muted? Does Virtuoso show any errors in iCUE like a red triangle?

Let me know which iCUE version, and Firmware for headset and dongle are installed as a reference.


Quote:
Originally Posted by FlashZA View Post
And all 6 latches on the earcups have broken off from wear and tear over the past 10 months (It's stored on a ST100 headset stand in its downtime). Not to mention how much the pad material itself retains oil from oily hair even if you clean it (and your hair ) regularly. I'm really disappointed in this product, despite wanting it to be 'The One' so badly.
Have you created a ticket for the broken earcups yet? If not, please submit a ticket and PM me the ticket number. We'll most likely want to have this unit shipped it for our engineering team to evaluate.
Reply With Quote


  #5  
Old 09-29-2020, 03:08 PM
Miguel_On_ Miguel_On_ is offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2020
Posts: 4
POST ID # = 1063365
Miguel_On_ Reputation: 10
Default

Hello,
I have the same problem that the microphone does not mute with iCue open, even if the led of the microphone changes. If I close iCue the mute button works fine.
Has anyone found a solution?
Thank you very much
Reply With Quote


  #6  
Old 09-30-2020, 07:07 PM
Corsair Nick's Avatar
Corsair Nick Corsair Nick is offline
Corsair Employee
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 1,237
POST ID # = 1063531
Corsair Nick Reputation: 39
Default

Which version of iCUE and Windows Feature Update are you running currently? You can check the iCUE version in the settings tab, and Windows Update version under OS Build Info in your "Window Update Settings" window. Also try repairing iCUE to see if this improves the behavior:

Unplug your USB headphones.
Close iCUE.
Go to your Control Panel.
Click on Programs.
Click on Uninstall a Program.
Right click on CORSAIR iCUE Software.
Click Repair.
Follow onscreen instructions.
Plug headset back in.

Be sure to backup your profiles before beginning this process so you don't have any chance of losing them.
Reply With Quote


  #7  
Old 10-01-2020, 06:35 AM
Miguel_On_ Miguel_On_ is offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2020
Posts: 4
POST ID # = 1063566
Miguel_On_ Reputation: 10
Default

Hello,
I have performed the steps indicated twice and the microphone mute button with iCue open still does not work.
I have also done a clean install and neither.
thanks
Reply With Quote


  #8  
Old 10-01-2020, 11:54 AM
dirtyrobot dirtyrobot is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 3
POST ID # = 1063603
dirtyrobot Reputation: 10
Default

I just bought these and have the same problem. Hardware mute only works when iCUE isn't running.

iCUE version 3.33.246
Firmware: 0.17.149
Win 10 Pro: 10.0.19041 Build 19041

Forced firmware update did not resolve the issue.

Last edited by dirtyrobot; 10-01-2020 at 01:39 PM.
Reply With Quote


  #9  
Old 10-13-2020, 12:06 AM
Paradoxtm Paradoxtm is offline
Registered User
Paradoxtm's PC Specs
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 2
POST ID # = 1065070
Paradoxtm Reputation: 10
Default

I am having the same issue. the hardware mute button does not actually mute my mic, icue says its muted and the light changes from green to red. but no audio prompt saying "mic off" and the mic still works people can still hear me. i've tried in both wireless and wired mode. it only works when icue is closed i updated icue to
3.34.161 and it did not resolve my issue. in fact it may have made it worse i no longer am able to turn side tone on or off by holding down the button and the audio prompts for that is gone too. i only know that from trying the steps mentioned above about holding down the mute button swapping to wireless and then releasing the mute button after 15sec.
it is rather unfortunate, i need to have icue open, for my custom DPI settings on my mouse as well as button macro's but that means i no longer am able to mute my mic easily
Reply With Quote


  #10  
Old 10-13-2020, 05:30 PM
Corsair Nick's Avatar
Corsair Nick Corsair Nick is offline
Corsair Employee
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 1,237
POST ID # = 1065207
Corsair Nick Reputation: 39
Default

Quote:
Originally Posted by Paradoxtm View Post
I am having the same issue. the hardware mute button does not actually mute my mic, icue says its muted and the light changes from green to red. but no audio prompt saying "mic off" and the mic still works people can still hear me. i've tried in both wireless and wired mode. it only works when icue is closed i updated icue to
3.34.161 and it did not resolve my issue. in fact it may have made it worse i no longer am able to turn side tone on or off by holding down the button and the audio prompts for that is gone too. i only know that from trying the steps mentioned above about holding down the mute button swapping to wireless and then releasing the mute button after 15sec.
it is rather unfortunate, i need to have icue open, for my custom DPI settings on my mouse as well as button macro's but that means i no longer am able to mute my mic easily
Try performing a clean install of the software and see if that corrects the issue:

https://help.corsair.com/hc/en-us/ar...y-Engine-iCUE-

Make sure to backup your profiles before you start the procedure as they will be deleted in the process.
Reply With Quote


  #11  
Old 10-13-2020, 09:09 PM
Paradoxtm Paradoxtm is offline
Registered User
Paradoxtm's PC Specs
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 2
POST ID # = 1065239
Paradoxtm Reputation: 10
Default

just finished the clean reinstall. same issues still exist
Reply With Quote


  #12  
Old 10-18-2020, 03:22 AM
hsenki hsenki is offline
Registered User
hsenki's PC Specs
 
Join Date: Jul 2020
Location: Córdoba - Argentina
Posts: 1
POST ID # = 1065863
hsenki Reputation: 10
Default

Hey Guys, I was having the same issue and updating Corsair ICUE software to 3.34.161, Restarted PC fixed it for my Virtuoso Carbon. I hope this fix your issue too.


MSI ACEX570 / Ryzen 5 3600x / 16gb HyperX Predator 3600mhz/ RTX 2070 Super ASUS ROG / M2 500gb WD Black / M2 1TB WD Blue/ CORSAIR 465x/ 750 watts Gigabyte /WINDOWS 10 Ver2004 (build 19041.572) / Corsair Virtuoso Carbon

Last edited by hsenki; 10-18-2020 at 03:25 AM.
Reply With Quote


  #13  
Old 10-19-2020, 04:47 PM
bmg50barrett bmg50barrett is offline
Registered User
bmg50barrett's PC Specs
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 4
POST ID # = 1066067
bmg50barrett Reputation: 10
Default

Same issue. Mute button does nothing. Mic is unresponsive. Headset can't switch between modes. Holding button for 15 secs etc. does nothing. I can't get the headset to respond at all to anything. iCue also shows it as "unavailable".
Reply With Quote


  #14  
Old 10-21-2020, 11:32 AM
dirtyrobot dirtyrobot is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 3
POST ID # = 1066327
dirtyrobot Reputation: 10
Default

Quote:
Originally Posted by hsenki View Post
Hey Guys, I was having the same issue and updating Corsair ICUE software to 3.34.161, Restarted PC fixed it for my Virtuoso Carbon. I hope this fix your issue too.
This hasn't worked for me. Hardware mute still doesn't work when iCue is running.
Reply With Quote


  #15  
Old 10-21-2020, 05:08 PM
Corsair Nick's Avatar
Corsair Nick Corsair Nick is offline
Corsair Employee
 
Join Date: Feb 2016
Posts: 1,237
POST ID # = 1066384
Corsair Nick Reputation: 39
Default

Thank you for providing updates on your experiences. I'll provide feedback to our development so we can revisit working on a solution. Also, can you confirm if the following changes the behavior:

* Completely close and exit out of iCUE
* Test the headset on a different PC/Laptop

Last edited by Corsair Nick; 10-21-2020 at 05:10 PM.
Reply With Quote


Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.