The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > Memory

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 11-06-2003, 03:45 PM
adamjn adamjn is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
POST ID # = 87696
adamjn Reputation: 10
Default I keep gettting memory dumps--TWIN 512 XMS3200 DDR400

I can only get windows to install most of the time if my timing settings are 3.0, 4, 4, 8, 8. I keep my voltage at 2.75, but that did seem as critical. Otherwise I get memory dumps consistantly throught out the installation process. Once windows is installed I get memory dumps withing the first 10 minutes of booting up consistanly. I ran memtest and recieved an error with both sticks installed on test 11, but every test after that proved to be fine(single and dual). I am really frustrated and would appreciate any help you could give me.

System Specs:

Intel P4 3.0

Asus P4c800 Deluxe

Corsair Twin 512 XMS3200 DDR400 RAM

ATI ALL IN WONDER 9800 pro graphics

Soundblaster Audugy2 platinum sound

40 gig Western Digital HDD

200 gig Maxtor HDD

500 watt PowerMAX power supply
(I think this might also prove to be a problem)
Reply With Quote


  #2  
Old 11-06-2003, 08:10 PM
RAM GUY's Avatar
RAM GUY RAM GUY is offline
Corsair Product Guru
 
Join Date: Apr 2001
Location: Fremont, CA
Posts: 118,268
POST ID # = 87763
RAM GUY Reputation: 10
Default

There are a few settings that we can change to try to improve stability on this board. The first being the "USB legacy Support" changed to Disable. The other would be making sure that the Performance Mode is set to Standard. Since I do not know whether you have the LL or C2 version of the 3200 I would suggest setting the "Set by SPD" to Enabled. With those options set and the DIMM Voltage at 2.7X you should be able to pass Memtest86 with no errors. Let me know if you continue to have errors with our memory. Thanks!
Ram Guy
Reply With Quote


  #3  
Old 11-07-2003, 03:05 PM
adamjn adamjn is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
POST ID # = 87850
adamjn Reputation: 10
Default

I didn't mention it in my initial post, but USB Legacy Support was turned off and my ram type is 3200C2. When I set my performance mode to standard I get a bad BIOS checksum at boot up and it just keeps searching my drives. MemTest was not an issue though. I only got an error once. Every other time has been fine. I tried reinstalling windows under you suggesions and it gave me a memory dump blue screen in the middle of installation. If I mess with the timing I can get it to install, but my system still won't run stable.
Reply With Quote


  #4  
Old 11-07-2003, 08:59 PM
RAM GUY's Avatar
RAM GUY RAM GUY is offline
Corsair Product Guru
 
Join Date: Apr 2001
Location: Fremont, CA
Posts: 118,268
POST ID # = 87929
RAM GUY Reputation: 10
Default

If you have a 800 FSB CPU I would try and set the timings to Cass 2.5-3-3-7 and set the Dim Voltage to 2.7 Volts and then please run www.memtest86.com on them. If you have a 533 FSB 3.0 Ghz you would need to run the memory at DDR333
Ram Guy
Reply With Quote


  #5  
Old 11-08-2003, 09:25 AM
adamjn adamjn is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
POST ID # = 87992
adamjn Reputation: 10
Default

I tried the 800 FSB settings for the ram, but got the same memory dump within seconds of windows trying to install again, but when I ran memtest it showed that both sticks passed all 11 tests without any errors. When I manually enter the ram timing setting there is a fifth number for burst, should that stay at the default of 8 or should I change that as well. I also ran memtest with the test all setting as opposed to SPD. I don't know if that makes a difference.
Reply With Quote


  #6  
Old 11-10-2003, 01:37 PM
RAM GUY's Avatar
RAM GUY RAM GUY is offline
Corsair Product Guru
 
Join Date: Apr 2001
Location: Fremont, CA
Posts: 118,268
POST ID # = 88227
RAM GUY Reputation: 10
Default

The burst length should be left to its default setting. If your memory is able to pass the extended test of memtest86 it would point to some other problem with the system. I have no problem replacing your memory. If you continue to have problems please send us an email with a copy of the FORM and or all of your info name address and phone# and the Module part# and copy the link to this post and email it to rma@corsairmemory.com .
If after 1 day or 24 hours excluding weekends you do not get the rma please email the same to warranty@corsairmemory.com and we will help to resolve it.
Thank You!
Ram Guy
Reply With Quote


  #7  
Old 11-12-2003, 04:34 PM
rebenstein rebenstein is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 10
POST ID # = 88577
rebenstein Reputation: 10
Default

I empathize with you. I have the exact same problem with the P4C800-E Deluxe motherboard with the TWINX1024 3200LLPT memory. My system started out about 6 weeks ago spontaneously rebooting once in a week. It has degraded to the point where it will not stay up for more than a few minutes. It does however run the memtst flawlessly for 5-6 days straight. I am starting to believe it is the power supply. I am guessing that, the video card and Windows draws more power when it is in high-res graphics mode than when in DOS VGA mode which is what memtst runs in. I will swap out the PS tonight and see....
Reply With Quote


  #8  
Old 11-13-2003, 01:10 AM
RAM GUY's Avatar
RAM GUY RAM GUY is offline
Corsair Product Guru
 
Join Date: Apr 2001
Location: Fremont, CA
Posts: 118,268
POST ID # = 88656
RAM GUY Reputation: 10
Default

Let me know how it turns out. If swapping the power supply does not help please fill out the from above and we will replace the memory. Thanks!
__________________
Support accounts and tickets can be created at https://support.corsair.com.
Reply With Quote


  #9  
Old 11-13-2003, 05:13 AM
rebenstein rebenstein is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 10
POST ID # = 88700
rebenstein Reputation: 10
Default

I had talked to Asus support and they recommended (before swapping out the power supply) to disable hyperthreading.

I rebuilt the system as per the above instructions (with respect to driver installation) with hyperthreading disabled. The system is solid as a rock. I then enabled hyperthreading and the system crashed within minutes. I went back and forth on enabling and disabling the hyperthreading and the system followed suit. I have been running it all night with burnin twsts and it is rock solid.

Twice when it crashed with hyperthreading enable, it actually generated a blue screen which pointed to the fastxxxx driver for the Promise RAID controller.

Any ideas on what this means? Is it a BAD CPU, motherboard, memory, ...
Reply With Quote


  #10  
Old 11-13-2003, 02:40 PM
RAM GUY's Avatar
RAM GUY RAM GUY is offline
Corsair Product Guru
 
Join Date: Apr 2001
Location: Fremont, CA
Posts: 118,268
POST ID # = 88774
RAM GUY Reputation: 10
Default

Most likely it would be the CPU but I would test the modules on another MB if possible that might help to isolate the problem.
__________________
Support accounts and tickets can be created at https://support.corsair.com.
Reply With Quote


  #11  
Old 12-12-2003, 01:29 AM
adamjn adamjn is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
POST ID # = 93088
adamjn Reputation: 10
Default

sorry for the late reply, I bought a 480 watt Antec trueblue and still have the same results. I even went through the trouble of sending back the motherboard to asus for a more thorough overnight test. It came back without any errors. I guess I will try disabling hyperthreading, but if that doesn't work I am just just going to send in the ram.
Reply With Quote


  #12  
Old 12-14-2003, 09:03 PM
rebenstein rebenstein is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 10
POST ID # = 93460
rebenstein Reputation: 10
Default

My system had deteriorated over about a month where it would reboot within minutes of starting up in windows with hyperthreading on but would be stable with hyperthreading off. It turned out to be the CPU. I contacted Intel and they had me read off the # on the face of the CPU. They then gave me a RMA. It only took 3 days between the time I sent them the CPU and they sent me a new one. It fixed the problem..
Reply With Quote


  #13  
Old 12-15-2003, 04:37 AM
RAM GUY's Avatar
RAM GUY RAM GUY is offline
Corsair Product Guru
 
Join Date: Apr 2001
Location: Fremont, CA
Posts: 118,268
POST ID # = 93503
RAM GUY Reputation: 10
Default

If there is anything else please let me know. Thanks!
__________________
Support accounts and tickets can be created at https://support.corsair.com.
Reply With Quote


  #14  
Old 12-22-2003, 04:30 PM
adamjn adamjn is offline
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 5
POST ID # = 94924
adamjn Reputation: 10
Default

turning hypethreading off fixed the stability problem mostly. It still freezes up a few times a day but I think we share the same problem. Thanks for the help, I will call intel as well.
Reply With Quote


Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
A7V600 + 2 512 XMS C2 memory modules BiOMECHANiK Memory 5 05-17-2004 01:44 PM
What is the fastest memory for DDR400 speeds thylacine Overclocking and Benchmarking 1 04-06-2004 05:50 PM
Asus P4P800 and Corsair 2 x 512 , 1GB DDR400 Cas3 Value select memory Kal Memory 6 02-11-2004 06:46 PM
Corsair CMX1024-3200PT 1GB DDR400 XMS3200 Memory Compatiblity / Specs Brody8877 Memory 5 02-09-2004 09:54 PM


All times are GMT -4. The time now is 10:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.