View Single Post
  #1  
Old 12-16-2016, 05:01 AM
cwirek91 cwirek91 is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2015
Posts: 6
POST ID # = 882695
cwirek91 Reputation: 10
Exclamation Unstable Corsair Vengeance on 4 DIMMs at Z170

I bought year ago i7-6700K, Asus Z170 Pro Gaming and Corsair Vengeance LPX 2x4GB 3000MHz 15 CL (CMK8GX4M2B3000C15). I tried to use XMP (3000 MHz) and it dosn't work. So I left it on default 2133 MHz. I'd say new bios should fix it. And nooooothing.... XMP on latest bios still dosn't work. Pc dosn't boot and reboot after it with default settings (http://forum.corsair.com/forums/showthread.php?t=149795).

Few months ago I needed to buy more memory so i did buy Corsair Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz 15 CL (CMK16GX4M2B3000C15R).

I put to dimms [ofcourse on default settings (2133 MHz)]:

2x4GB (CMK8GX4M2B3000C15) + 2x8GB (CMK16GX4M2B3000C15R) - [A1, B1 / A2, B2] - MemTest86 v7.1 with many errors.
2x8GB (CMK16GX4M2B3000C15R) - MemTest86 v7.1 without errors.
2x4GB (CMK8GX4M2B3000C15) - MemTest86 v7.1 without erros.

So I bought new motherboard Asrock Z170 Extreme 4 (latest bios). MemTest86 v7.1 on 2133 MHz.... And???????????? Same!!!!!!!!! Errors on 2x4 + 2x8. Same situations like before. On 2x8GB or 2x4GB its okey.

But one thing. Finally XMP working! Working on 2x4 + 2x8 too, but on this system and pc is not stable, like an errors on MemTest86 v7.1. On 2x4 or 2x8 XMP working good, stable system, pc, MemTest86 - yeah!.

And now. Why these RAMs dosn't work on full of dimms?! It's not motherboard fault. Tested 2 other and same effect. These RAMs are almost identical - brand, frequency, timings, voltages..., every fu**ing thing, only one difference 1 stick = 4GB not 8GB, sorry, two - other colour...

What can I do. I wanna have good hardware. I didn't buy cheap hardware but expensive and efficient hardware and I wanna have stable system. Do I demand too much?

Last edited by cwirek91; 12-16-2016 at 05:19 AM.
Reply With Quote