The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > Solid State Drives (SSD)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #61  
Old 09-21-2019, 01:23 PM
randall_785 randall_785 is offline
Registered User
randall_785's PC Specs
 
Join Date: Sep 2019
Location: Minneapolis MN
Posts: 3
POST ID # = 1018920
randall_785 Reputation: 10
Default

Quote:
Originally Posted by Corsair Kevin View Post
Thank you. I'm collecting data to see if we can pinpoint the cause. So far, it seems a bit random.
Kevin,

I am probably not speaking for everyone, but I have just confirmed that the drive performs as expected when formatted. Only after I install windows do I see the drop in performance. What am I missing here? Any ideas? Please let me know.

Thanks!
Reply With Quote


  #62  
Old 09-23-2019, 09:50 AM
johnmarc1337 johnmarc1337 is offline
Registered User
johnmarc1337's PC Specs
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 4
POST ID # = 1019041
johnmarc1337 Reputation: 10
Default

Hi @all!

Motherboard: Gigabyte X570 Aorus Ultra
CPU: AMD Ryzen 7 3700X 8-Core Processor
Memory brand: Corsair
Memory model: Corsair CMT16GX4M2C3600C18
Memory capacity: 2x 8GB
Memory speed: DDR4-3600 (1800 MHz)
BIOS Version: F6a
Windows Build and Version: Windows 10 Enterprise 64 Bit 1903, 18362.356
MP600 capacity: 1TB
MP600 serial number (a photo of the sticker would be great): 192482290001285514B8
MP600 Firmware Version: EGFM11.0
Using drive as OS or storage? Both, Partition C:\ OS (250 GB), Partition D:\ Games and data (750GB)
Which M.2 slot? M2A_SOCKET
Stock heatsink on MP600? yes

CrystalDiskMark, see attachments

Greetings
John Marc
Attached Images
File Type: jpg Partition_C_20190923.jpg (87.0 KB, 25 views)
File Type: jpg Partition_D_20190923.jpg (86.3 KB, 16 views)
Reply With Quote


  #63  
Old 09-24-2019, 03:37 PM
Seegee911 Seegee911 is offline
Registered User
Seegee911's PC Specs
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
POST ID # = 1019168
Seegee911 Reputation: 10
Default

Has anyone tried running Atto Disk Benchmark? I'm getting some really wierd results on write speeds which may shed some light on things... The speeds seem to be oscillating... Goes proper speed for a bit, then drops, and repeats... I'll post a screenshot of this when I get home. Atto gives several measurements at various block sizes, which provides more granularity than the basic "one number" output CDM gives...
I ran the test several times in sequence with hwinfo updates @ 500ms intervals and temps never went above 52C, averaging 47C.

Note that Run #1 and #4 are the exact same settings, but there is crazy variance in performance from one test to the next.

If you can run atto, please post your results here
Attached Images
File Type: png atto 4.01 - Run 01.PNG (34.2 KB, 23 views)
File Type: png atto 4.01 - Run 02 Q32.PNG (32.6 KB, 21 views)
File Type: png atto 4.01 - Run 03 Q1.PNG (32.9 KB, 21 views)
File Type: png atto 4.01 - Run 04 Q4.PNG (32.8 KB, 24 views)

Last edited by Seegee911; 09-25-2019 at 12:47 AM.
Reply With Quote


  #64  
Old 09-25-2019, 07:59 AM
johnmarc1337 johnmarc1337 is offline
Registered User
johnmarc1337's PC Specs
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 4
POST ID # = 1019226
johnmarc1337 Reputation: 10
Default

I tried same tests like Seegee911 and an addional test with big filesize, 16GB.

Results are attached.
Attached Images
File Type: png atto 4.01 - Run 01.png (152.0 KB, 17 views)
File Type: png atto 4.01 - Run 02 Q32.png (160.4 KB, 13 views)
File Type: png atto 4.01 - Run 03 Q1.png (138.8 KB, 12 views)
File Type: png atto 4.01 - Run 04 Q4.png (133.8 KB, 11 views)
File Type: png atto 4.01 - Run 05 16GB Filesize.png (138.3 KB, 13 views)
Reply With Quote


  #65  
Old 09-25-2019, 02:20 PM
Seegee911 Seegee911 is offline
Registered User
Seegee911's PC Specs
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
POST ID # = 1019255
Seegee911 Reputation: 10
Default

Yeah, that's pretty much what I am experiencing as well. Interesting results from the 16Gb test. There was speculation earlier that CDM read test was causing the drive to heat up, and thus a possible throttle situation during the write portion of CDM. However with Atto, it performs the write test before the read test, but the speed variance only shows on write performance. Read speeds remain unaffected... I will run the 16gig test myself later, and I will be monitoring the temps while I do it.

EDIT: I added my 16G test, temps were still fine. 50C or less
Attached Images
File Type: png atto 4.01 - Run 05 16GBQ4.PNG (32.7 KB, 16 views)

Last edited by Seegee911; 09-26-2019 at 11:21 AM.
Reply With Quote


  #66  
Old 09-25-2019, 03:45 PM
johnmarc1337 johnmarc1337 is offline
Registered User
johnmarc1337's PC Specs
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 4
POST ID # = 1019264
johnmarc1337 Reputation: 10
Default

My Temps are under 55°C during the tests. I'm very interested in what happened on your 16GB test.
Reply With Quote


  #67  
Old 09-26-2019, 04:02 PM
Seegee911 Seegee911 is offline
Registered User
Seegee911's PC Specs
 
Join Date: May 2018
Posts: 16
POST ID # = 1019338
Seegee911 Reputation: 10
Default

Tweak Town just released a new review of the 2tb MP600 here which they ran several different benchmarks including atto, which gave them perfect results. They claim that the benchmarks were done with the drive at 50% capacity, and according to their ssd toolbox screenshots they are also using fw 11.2. I'm going to be reaching out to them to see if they can replicate these issues.
Reply With Quote


  #68  
Old 10-02-2019, 03:53 PM
Corsair Kevin's Avatar
Corsair Kevin Corsair Kevin is offline
Corsair Employee
Corsair Kevin's PC Specs
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 180
POST ID # = 1020003
Corsair Kevin Reputation: 10
Default

For everyone experiencing performance issues with the MP600, at this point, I would highly suggest RMA'ing your units. Visit www.corsair.com/support and start a ticket. Please title your ticker "MP600 FORUM RMA" and also include this in the ticket notes as well. I personally want to see the issue resolved, and this is the fastest way to do so. This will allow us to receive the units, test them firsthand, and hopefully determine what the issue is.
Reply With Quote


  #69  
Old 10-03-2019, 03:49 AM
johnmarc1337 johnmarc1337 is offline
Registered User
johnmarc1337's PC Specs
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 4
POST ID # = 1020044
johnmarc1337 Reputation: 10
Default

Hi Kevin!
Sorry, but this is not an option for me. I unterstand that you want to test the units, but the SSD is in use and i need my PC for work. If you send me another SSD before, i could send my SSD to you?
Reply With Quote


  #70  
Old 10-03-2019, 04:36 PM
Corsair Kevin's Avatar
Corsair Kevin Corsair Kevin is offline
Corsair Employee
Corsair Kevin's PC Specs
 
Join Date: Aug 2018
Posts: 180
POST ID # = 1020132
Corsair Kevin Reputation: 10
Default

Quote:
Originally Posted by johnmarc1337 View Post
Hi Kevin!
Sorry, but this is not an option for me. I unterstand that you want to test the units, but the SSD is in use and i need my PC for work. If you send me another SSD before, i could send my SSD to you?
Hi John, when you start the ticket, in the notes just mention this and the support staff can help you set up what's called an Advanced RMA. They will require a credit card number just to put a hold for the amount of a new SSD on it and we'll send a unit to you before you send yours in. You'll have some time to clone your current drive to the new one (or do a fresh install, which is what I'd recommend), and then send the other unit in for failure analysis. The hold will be released on your card, and all will be good in the world (I hope. :))
Reply With Quote


Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.