The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > Keyboards and Mice

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 12 votes, 5.00 average. Display Modes
  #1  
Old 10-22-2014, 12:48 AM
Woofington Woofington is offline
Registered User
Woofington's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 11
POST ID # = 737187
Woofington Reputation: 10
Exclamation Corsair Utility Engine locking up / constant malfunctions

I have a K65 RGB, and while I want to love it, it has been nothing but unreliable. When I start the corsair utility engine, everything seems fine for ~15 minutes. Then inevitably it stops working properly. Every 10 seconds the utility locks up for ~15 seconds, and it loses the ability to communicate with my keyboard. No matter what my settings I change nothing is reflected on my keyboard. And if I go to the device tab it shows the keyboard listed as "malfunction". I can then close and reopen the utility but from here on out it will consistently be in malfunction until I restart my computer in which upon restart I will get about 15 minutes of normal operation out of it.

Things I have tried doing that have had no effect:

-I have tried uninstalling and reinstalling the corsair utility engine.
-I have tried plugging into both usb cords into usb 2.0 ports, following instructions found on this forum and plugging them in in the correct order (Arrow first, keyboard second).
-I have tried only plugging in the keyboard plug into a usb3.0 port.
-Updating the firmware on my keyboard. I can confirm that my keyboard has the latest firmware loaded onto it.


All of these attempts have resulted in no change, and this odd behavior persists.

Effectively this keyboard is just a keyboard now, it has never lost its ability to type and even now I am posting this on the keyboard despite it being in a state of "malfunction". What does stop is any and all lighting animations, and the ability to change lighting profiles, use macros, use the brightness button and even the windows lock button stops working. However the sound controls still function.

Any assistance here would be great, I would love for my keyboard to work properly as I love the feel and look of it.

edit: Doing some more experimentation I found out that unplugging and replugging the usb back in has the effect of letting the windows lock and brightness buttons work but the corsair utility software is still unable to talk to the device and lists it as "malfunction".

double edit: I have found out that if I right click on the tray in the bottom right of the screen, and select quit, the process is still running in the background. So if I kill the process in my taskmanager for the corsair utility software, and then unplug my keyboard, relaunch the software, and replug my keyboard back in it acts similarly to how it acts when I reboot, working for a short period of time. This alleviates the need for a reboot but the problem is still present.

Last edited by Woofington; 10-22-2014 at 10:47 AM.
Reply With Quote


  #2  
Old 10-22-2014, 02:08 PM
Corsair James's Avatar
Corsair James Corsair James is offline
iCUE Product Manager
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fremont, CA
Posts: 4,456
POST ID # = 737306
Corsair James Reputation: 75
Default

Woofington, we are working to resolve this random issue. Can you send me your device logs so I can pass both your system configuration and the logs to our team?

Also, are you doing anything specific to cause the malfunction? And have you updated your BIOS (v1304) and chipset drivers to eliminate that as a possibility?
Reply With Quote


  #3  
Old 10-22-2014, 03:36 PM
Woofington Woofington is offline
Registered User
Woofington's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 11
POST ID # = 737331
Woofington Reputation: 10
Default

Quote:
Originally Posted by Corsair James View Post
Woofington, we are working to resolve this random issue. Can you send me your device logs so I can pass both your system configuration and the logs to our team?

Also, are you doing anything specific to cause the malfunction? And have you updated your BIOS (v1304) and chipset drivers to eliminate that as a possibility?
James, how do I access my device logs? As soon as I figure out how I certainly can send them your way.

As to your other questions: No I am not doing anything specific to cause the malfunction, in so far as I can tell. It just seems to happen within ~15 minutes of it operating normally. Yes, I have updated both BIOS and chipset drivers.

Do you think it could be hardware related? I am on my way to best buy today to exchange it with a new one in the hopes that the problem is related to the hardware.
Reply With Quote


  #4  
Old 10-22-2014, 10:17 PM
Woofington Woofington is offline
Registered User
Woofington's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 11
POST ID # = 737397
Woofington Reputation: 10
Default

Just an update, I exchanged my old keyboard for a brand new k65 and the problem persists further confirming its a software issue.

Again James, if you could point me to the location of the logs you need I would be happy to upload them.
Reply With Quote


  #5  
Old 10-22-2014, 10:43 PM
naubin naubin is offline
Registered User
naubin's PC Specs
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 29
POST ID # = 737400
naubin Reputation: 10
Default

To access the log you can either use CUE, under settings, support you should see a TAB named "View Logs" or you can access the log directly through Windows Explorer under
C:\Users\username\AppData\Local\Corsair\HID\logs

Hope this helps.

Last edited by naubin; 10-22-2014 at 10:50 PM. Reason: fixed typo error
Reply With Quote


  #6  
Old 10-22-2014, 11:45 PM
Woofington Woofington is offline
Registered User
Woofington's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 11
POST ID # = 737407
Woofington Reputation: 10
Default

Attached are my log files. Thanks for the help!

edit: Fun fact, running advanced report causes the CUE to lock up.

Simple system information:

GPU : NVIDIA GeForce GTX 970
CPU : Intel(R) Core(TM) i7-4790K CPU @ 4.00GHz
Memory : 16.00 GB RAM (15.94 GB usable)
Current resolution : 1920 × 1080, 60 Hz; 1920 × 1080, 59 Hz
Operating system : Microsoft Windows 8.1
Attached Files
File Type: zip logs.zip (2.5 KB, 193 views)

Last edited by Woofington; 10-22-2014 at 11:49 PM.
Reply With Quote


  #7  
Old 10-23-2014, 12:19 AM
mtik00 mtik00 is offline
Registered User
mtik00's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 2
POST ID # = 737409
mtik00 Reputation: 10
Default

I had this same issue w/ my K95 RGB. I was by customer service told to: a) delete the corsair folder in %appdata%; b) disable CUE loading on boot.

I'm not sure which one solve it, but my keyboard has been running great ever since (I'm sure I had to power down first).

YMMV
Reply With Quote


  #8  
Old 10-24-2014, 05:43 PM
Corsair James's Avatar
Corsair James Corsair James is offline
iCUE Product Manager
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fremont, CA
Posts: 4,456
POST ID # = 737818
Corsair James Reputation: 75
Default

Thanks for the logs!
Reply With Quote


  #9  
Old 10-24-2014, 06:32 PM
artnat artnat is offline
Registered User
artnat's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 20
POST ID # = 737825
artnat Reputation: 10
Default

I have the very same problems with my K70 - at some times the keyboard gets stuck in background colors and CUE hangs and freezes.

Specs:
GPU : NVIDIA GeForce GTX 560 Ti,Intel(R) HD Graphics 4600
CPU : Intel(R) Core(TM) i5-4690K CPU @ 3.50GHz
Memory : 8,00 GB RAM (7,84 GB usable)
Current resolution : 1920 × 1080, 60 Hz
Operating system : Microsoft Windows 8.1 Pro

I deleted the Corsair folder from %appdata%, will see if this works.

I am using some simple home-made profiles and one more complicated:
http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=133310
Attached Files
File Type: zip logs.zip (5.0 KB, 158 views)
Reply With Quote


  #10  
Old 10-24-2014, 09:15 PM
Woofington Woofington is offline
Registered User
Woofington's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 11
POST ID # = 737860
Woofington Reputation: 10
Default

Quote:
Originally Posted by mtik00 View Post
I had this same issue w/ my K95 RGB. I was by customer service told to: a) delete the corsair folder in %appdata%; b) disable CUE loading on boot.

I'm not sure which one solve it, but my keyboard has been running great ever since (I'm sure I had to power down first).

YMMV
Tried this, had absolutely no change, still broken.
Reply With Quote


  #11  
Old 10-25-2014, 03:26 PM
And Youre Dead And Youre Dead is offline
Registered User
And Youre Dead's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 2
POST ID # = 737947
And Youre Dead Reputation: 10
Default

I'm having about the same problem, my keyboard works for a long time (often 1-3 hours, I'm enjoying the flashy light show and then all of a sudden they just freeze and I get a malfunction in the software. Also, I seemed to notice that once when I was playing CS:GO, i tabbed out and back in, while going in, the keyboard froze and I got the same malfunction. I have found a temporary fix (unplugging and plugging the USB cables back in) but I would like a permanent one. I am using USB 2.0 and my BIOS is fully updated. Would love a fix soon, thanks.

EDIT: I've been able to observe that when tabbing in and out of games, or when a game seems to be under a lot of load, that's when my k70 freezes.

Last edited by And Youre Dead; 10-26-2014 at 04:17 PM.
Reply With Quote


  #12  
Old 10-26-2014, 05:24 AM
artnat artnat is offline
Registered User
artnat's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 20
POST ID # = 738011
artnat Reputation: 10
Default

Deleting the Corsair in %appdata% did not help. Still crashes. Only fix for now is unplugging and plugging the keyboard back.
Reply With Quote


  #13  
Old 10-28-2014, 05:00 AM
SNGGG SNGGG is offline
Registered User
SNGGG's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 25
POST ID # = 738351
SNGGG Reputation: 10
Default

I want to confirm that and say when the CUE software freezes up I have to ctrl alt del and end the CUE process, replug the keyboard, then re open up CUE to re enable the lighting. The keyboard itself works fine during the freeze ups its just the lighting that is frozen so it just seems CUE is "sensitive". for me its when other usb devices are plugged in that CUE has a pretty good chance to crash. Other times its just a random crash while nothing is really going on
Reply With Quote


  #14  
Old 10-28-2014, 10:37 AM
DarkAgent's Avatar
DarkAgent DarkAgent is offline
Registered User
DarkAgent's PC Specs
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 8
POST ID # = 738379
DarkAgent Reputation: 10
Question

I'm having the exact same issues as the original poster with the K95 RGB. It does not ever work consistently. It almost always locks up. Keyboard works for typing. Lighting and Corsair Utility Engine always lock up. If anyone can help with this it would be greatly appreciated.


Specs:
CPU: AMD FX-8350 @4.33ghz
MOBO: ASUS SABERTOOTH 990FX/GEN3 R2.0
GPU: ASUS HD7970-DC2-3GD5 Radeon HD 7970 3GB
MEM: Corsair Dominator Platinum 16GB (2 x 8GB) DDR3-1600
PSU: CORSAIR AX760 760W Platinum Cert
OS: Windows 7 Ultimate (64Bit)
Attached Files
File Type: zip logs.zip (7.7 KB, 137 views)

Last edited by DarkAgent; 10-28-2014 at 01:25 PM.
Reply With Quote


  #15  
Old 10-28-2014, 12:40 PM
LeeMoriya LeeMoriya is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2014
Posts: 2
POST ID # = 738397
LeeMoriya Reputation: 10
Default

Hi There,

I'm having similar issues with my K95 and have been since I got the keyboard a couple weeks ago.

List of issues:
  • Keyboard malfunctions when launching most games.
  • Keyboard malfunctions after random periods of time.
  • CUE software hogs memory and locks up when navigating tabs.
  • GKeys can't be used while keyboard is in malfunction state.
  • Keyboard lighting remains on after computer is shut down, have to unplug it every time.
  • 50% of the time the keyboard is unresponsive on startup and has to be unplugged and plugged back in.
  • Keyboard can't be used to wake the computer.

Specs:

Motherboard: ASUS P8Z77-V
RAM: Corsair Vengence 8GB
CPU: i5 3570k
GFX: EVGA GTX 770
OS: Windows 7 Ultimate 64-Bit

I've attached my HID Logs as others have. I've tried every possible solution listed on this forum to no avail. As another user put it, I did not pay this amount of money to beta test a product, fixes to the software and firmware need to be released ASAP.
Attached Files
File Type: zip logs.zip (5.1 KB, 153 views)

Last edited by LeeMoriya; 10-28-2014 at 12:43 PM.
Reply With Quote


Reply

Tags
freezing, locking, malfunction, not working, problem

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.