Jump to content
Corsair Community

CMZ8GX3M2A1866C9 - Not running at correct speed?


Mr Ryle

Recommended Posts

CPU - FX 6100

Motherboard - GA-970A-DS3

RAM 8 Gigs Corsair Memory - CMZ8GX3M2A1866C9

Video Card - GeForce GTX 660

PSU - Corsair TX850

HDD - Western Digital Black

OS - Windows 7 64 bit Home Premium

 

Hi, I recently bought the RAM and Motherboard as an upgrade but I found out that my RAM wasn't performing at 1866mhz. So i went into Bios and corrected what was wrong, the PC wouldn't pass POST due to bad overclock so I then went back and changed the timings from AUTO to MANUAL and changed the timings to 9-10-9-27 and voltage to 1.5 ... it booted but now my OS is reading 6 gigs (3.98 Usable) i am really lost on what to do any help is appreciated .

 

PS - I also ran memtest received no errors

Link to comment
Share on other sites

Thanks for the reply I did what you said and it booted to OS and ran memtest no errors but windows still shows that it using 6Gb (3.98usable).

 

 

EDIT: Found out how to fix this problem thanks to a Guy from this site.

 

http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=102984&highlight=CMZ8GX3M2A1866C9

 

I changed these settings in BIOS :

 

9-10-9-27

Command Mode 2

Row Cycle Time 48

READ to PRE Time 7

RAS# to RAS# Delay 7

WRITE to READ Delay 7

WRITE Recovery Time 14 DRAM Clock

FOUR ACT WIN Time 36

REF Cycle Time 160ns

 

Using Full 8 gigs and running 1866mhz

Link to comment
Share on other sites

I got mine to run 1866 by changing the bios to 9-10-9-24 and 2t Im running an 8350 8 core that supports 1866 I alos turned off turbo core etc.. If I rant he ram in 1t mode it BOSD. Try this Im not a fan of ram volt OC
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...