Jump to content
Corsair Community

Need Advanced RAM Timings


sharan_ahuja

Recommended Posts

Hi, I just bought a new system (see dropdown).

Running Bios Version F7 which is the latest ..

Now the problem i am having is getting the ram stable @ 1600 Mhz. OCCT and LinX both crash on me in under 5 minutes when i run the ram @ 1600 mhz.I have no problems with the ram set to 1333 Mhz and the machine seems to be stable even after 30 mins of OCCT or LinX.

I have tried with XMP enabled and disabled and it makes no difference at all to the stability at 1600 mhz. I still get crashes in under 5-6 mins. Nothing like this happens with the ram set to 1333mhz.

I have set the ram manually to 1.65V and the Qpi to 1.36V and am not stable . I have NOT OVERCLOCKED the CPU at all. Just trying to get the ram to run at 1600 mhz and i cant even seem to do that much.

My setting are Cl 8-8-8-24 2T @ 1600 mhz and i cant get stable.

I tried QPI volts all the way up to 1.4V and still was not stable.

But what i did notice is that the UD5 is not picking up the correct timings for the Ram.

I would highly appreciate it if someone could give me the Sub Timings for my ram so that i can run it @ 1600mhz and get stable.

these are my current settings on the UD5 and i cant get stable with them..

 

 

Advanced CPU Features:

CPU Clock Ratio ................................ [20x]

Intel® Turbo Boost Tech .................. [Enabled]

CPU Cores Enabled ............................ [All]

CPU Multi Threading .......................... [Enabled]

CPU Enhanced Halt (C1E) ................... [Enabled]

C3/C6/C7 State Support .................... [Enabled]

CPU Thermal Monitor ......................... [Enabled]

CPU EIST Function ............................ [Enabled]

Virtualization Technology ................... [Enabled]

Bi-Directional PROCHOT ..................... [Enabled]

 

 

Uncore & QPI Features:

QPI Link Speed .............................. Auto

Uncore Frequency .......................... Auto (2880)

Isonchronous Frequency ..................[Enabled]

 

 

Standard Clock Control:

Base Clock (BCLK) Control ................ [disabled]

BCLK Frequency (MHz) .....................133

PCI Express Frequency (MHz) ........... Auto

 

C.I.A.2 [Disabled]

 

Advanced Clock Control:

CPU Clock Drive ..............................[800mV]

PCI Express Clock Drive ................... [900mV]

CPU Clock Skew ............................. [0ps]

IOH Clock Skew ............................. [0ps]

 

 

Advanced DRAM Features:

Performance Enhance ...................... [standard]

Extreme Memory Profile (X.M.P) ......... [Disabled]

System Memory Multiplier (SPD) ........ [12x]

DRAM Timing Selectable (SPD) .......... [Manual]

 

Channel A + B + C

 

Channel A Timing Settings:

##Channel A Standard Timing Control##

CAS Latency Time ......................8

tRCD ......................................8

tRP .........................................8

tRAS .....................................24

Command Rate .................... 2T

 

What i need are the Following settings for the Corsair Dominator TR3X6G1600C8D Kit...

I have a feeling its these Sub timings that are preventing me from running the ram stable @ 1600 mhz

 

##Channel A Advanced Timing Control##

tRC .................................?

tRRD ..................................?

tWTR .....................................?

tWR ........................................?

tWTP .......................................?

tWL ........................................ ?

tRFC .......................................?

tRTP .......................................?

tFAW .....................................?

Command Rate (CMD) ................2

 

##Channel A /B /C Misc Timing Control##

Round Trip Latency ...................?

 

 

 

 

 

 

Advanced Voltage Control:

 

CPU

Load Line Calibration ................. [Enabled]

CPU Vcore ..............................Auto.

QPI/VTT Voltage 1.150v ............1.36

CPU PLL 1.800v .......................Auto

 

MCH/ICH

PCIE 1.500v ...........................Auto

QPI PLL 1.100v .......................Auto

IOH Core 1.100v .....................Auto

ICH I/O 1.500v .......................Auto

ICH Core 1.1v ........................Auto

 

DRAM

DRAM Voltage 1.500v .............1.66v

 

DRAM Termination 0.750v [AUTO]

Ch-A Data VRef. 0.750v [AUTO]

Ch-B Data VRef. 0.750v [AUTO]

Ch-C Data VRef. 0.750v [AUTO]

Ch-A Address VRef. 0.750v [AUTO]

Ch-B Address VRef. 0.750v [AUTO]

Ch-C Address VRef. 0.750v [AUTO]

 

 

Have checked the ram with memtest86+ and no errors so i dont think i have bad ram. And i dont think i have a bad Mobo either cause i can run the ram @1333 mhz stable on OCCT for 30 minutes no problem but i crash in under 5 minutes with my ram @ 1600 mhz

 

Thanks in advance for all the help guys and cheers :)

Hope i can get to the bottom of this... :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...