Jump to content
Corsair Community

MSI 845PE (MS-6580 v2.x) & TWINX1024-2700LL


bjohnson

Recommended Posts

MSI 845PE (MS-6580 v2.x) - 2 DIMM slots Intel P4 2.4GHz To date, I have been using a single stick of Nanya PC2700U 512MB. It's been working fine but I wanted to upgrade to 1GB so I just purchased the Corsair TWINX1024-2700LL. I stick the Corsair memory modules in and the machine will not POST. Here are the scenarios I have tried to date: DDR1 = DDR slot1 DDR2 = DDR slot2 TWINX1 = TWINX module 1 TWINX2 = TWINX module 2 DDR1 = TWINX1/DDR2 = TWINX2 -> won't POST DDR1 = TWINX1/DDR2 = *Empty* -> Boots with 512MB of memory DDR1 = TWINX2/DDR2 = *Empty* -> Boots with 512MB of memory DDR1 = *Empty*/DDR2 = TWINX1 -> won't POST DDR1 = *Empty*/DDR2 = TWINX2 -> won't POST DDR1 = *Empty*/DDR2 = Nanya -> Boots with 512MB of memory DDR2 = Nanya/DDR2 = *Empty* -> Boots with 512MB of memory DDR1 = TWINX1/DDR2 = Nanya -> Boots with 1GB of memory DDR1 = TWINX2/DDR2 = Nanya -> Boots with 1GB of memory DDR1 = Nanya/DDR2 = TWINX1 -> won't POST DDR1 = Nanya/DDR2 = TWINX2 -> won't POST These are my current Latency and Voltage settings. I am not overclocking. CAS # LAT = 2.5 RAS # Precharge = 3 RAS # to CAS # Delay = 3 Precharge Delay = 7 Burst Length = 4 DDR Power Voltage = 2.5V Any ideas why I can't get the TWINX modules to work together?
Link to comment
Share on other sites

First raise the RAM voltage up some, up to but not over 2.8v. Then reset your CMOS clock aka RTC. I don't know what MSI calls it but it's resetting the bios. Then, try to boot and get stable with only 1 stick of the Corsair RAM. If you have success, add the 2nd stick and see what happens. Mike.
Link to comment
Share on other sites

Thanks specmike. I raised the voltage to 2.7 and 2.8 without success. I have not reset the BIOS yet. Not quite sure how to do that yet but am researching it. :o: Would flashing the BIOS accomplish the same thing? I can boot on 1 stick of Corsair even at 2.5 V but only in slot1. Can't do it in slot2 with either module. However, the Nanya module works fine in slot2.
Link to comment
Share on other sites

I think I need to resolve the following before I can even consider interoperability between the matched pair.... As you all know, I bought the TWINX1024-2700LL. If I understand correctly this is really a matched pair of CMX512-2700LL modules. If I take [U]one[/U] of these CMX512-2700LL modules and insert it into slot1, my machine boots with 512MB of RAM. If I take the same CMX512-2700LL module and insert it into slot2, my machine will not even POST. By this I mean the PC powers on for about 10 seconds and then shuts off. If I take my old Nanya PC2700U memory module and stick it into slot2, my machine boots just fine with 512MB of RAM. I have recently updated my BIOS to the latest level and "Cleared the CMOS" during the flash process. Problem persists. I'm getting desperate. :confused:
Link to comment
Share on other sites

  • Corsair Employees
You would really need to try some of the things suggested by Specmike, I would try the modules one at a time and then load setup defaults in the bios setup and test them with [url]www.memtest.org[/url].
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...