Jump to content
Corsair Community

Gif's / Backgrounds causes iCue to crash at windows start-up - Capellix LCD Screen


Recommended Posts

Hi All

I recently upgraded to the iCUE ELITE CPU Cooler LCD Display Upgrade on 10/05/2022 "i did upgrade to the "core" latest firmware before installing the kit".

the issue i am facing is when I select a Gif or picture for the display it all works fine while in windows when the gif or picture has been selected however when I restart or cold booted the PC iCue will load the custom profile (with set gif) then suddenly iCue literally closes down and the default profile starts as if iCue has just been installed I then have to go to the folder and manually run the iCue.exe file only then will it load the app and the custom profile and set gif I chose,

When i remove the gif and select the coolant temp "the default" profile then it works fine when I boot or cold boot. i only get the crashes when gifs or picture are chosen, things I have tried to get it to work: 

 

1.  Uninstalled iCue, re-installed iCue latest version

2. Uninstalled Asus Lighting Control 1.07.79 

3. Uninstalled iCue, re-installed iCue latest version

4. Removed the LCD UBS from the splitter and attached to dedicated USB

5. Removed the splitter and attached both to dedicated USB

6. Uninstalled iCue removed devices from device manager / reset bios

7. installed iCue 

8. Bois changes as to how they where before reset

9. attached USB splitter and USB cables

10. install Asus Lighting Control 1.07.79 (now motherboard does not pickup in iCue)

 

Nothing I seem to do is fixing this issue,  anyone else have this problem or know of a work around or fix?

thank you.

Link to comment
Share on other sites

  • Corsair Employees

You will need to uninstall the the old Asus Aura Sync software, and instead install the Amoury Crate software. The older Aura software has been discontinued by Asus for over a year at this point and is no longer a supported product by them. It can and does also conflict with the iCUE software, and the included Asus plugin, causing the iCUE software to crash.

Link to comment
Share on other sites

i re-installed a fresh windows 10 and tried windows 11 and only installed nvidia drivers and iCue and the problem still persists regardless of it being windows 10 or 11, must an icue issue of the upgrade kit is dead, possible RMA?

Link to comment
Share on other sites

I am also experiencing the exact same problem! I do not have any Asus products installed on my PC. I just built it 2 days ago(12900K/3080ti etc). Everything is updated. The gif works perfectly at post until Windows loads the iCue software on the desktop. I exchanged my Corsair AIO because I thought it was a hardware problem. Its not. It's a software problem introduced recently, via an online update.

 

Can someone at Corsair, please acknowledge and fix?

Link to comment
Share on other sites

  • Corsair Employees

I tried replicating this but was not able to. Does it only occur from cold boot?  Can you try setting iCUE as a higher priority application in Windows?

Would you be able to provide me with the gif that is causing these issues for you?  PM me a link if necessary.

Link to comment
Share on other sites

@Corsair Fer the issue still persists from a cold boot or a restart. any gif I try regardless of size causes this issue as for the priority it still does not resolve the problem for me

Link to comment
Share on other sites

I am unable to confirm as I don't use sleep / hibernate or any power saving features on my system. @skygunner27 are you able to confirm? 

 

Link to comment
Share on other sites

After days of trying to get this issue resolved I got to the point where I just wanted to burn every Corsair product I own and finally move onto another brand a funny thing happened, I uninstalled iCue for the 100th time and some how during all all this troubleshooting I must have deleted the latest version of iCue 4.23.137 and after almost a full day of trying multiple times to get the issue resolved I could not be bothered to download the latest version again so I installed iCue version 4.22.203 and surprisingly it all now works Gifs / backgrounds, i could not believe this so I uninstalled the older version downloaded the new version and boom the problem is back. @Corsair Fer I think your latest version of iCue is broken!!.. older version works. almost lost a valued customer...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I can confirm that the problem is consistent, no matter what gif is used. Even the electric Corsair gif causes iCue to shut down after restart or reboot. I also do not use sleep type functions. I am so deep in the latest Corsair products, it would be super annoying to switch brands. I love my K100 with Nexus. I noticed the problem a week ago on my old 9900K/2080ti system. Now I'm on a completely new 12900K/3080ti system and the issue persists in iCue software.

Link to comment
Share on other sites

@skygunner27, have you tried to install the older version of iCue?, if not try it and see as this worked for me.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

On 5/17/2022 at 2:39 PM, S3raphim said:

Thanks. Everything is solved with 4.22.203. There is definitely a problem with 4.23.137!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

I confirm this is definitely an issue with 4.23.137.

If I revert to 4.22.203, the gif on my H150i Elite LCD stays put and iCue doesn't disappear from my tray a few seconds after start up. Going back to the latest version breaks it. 

I only have Armoury Crate, I have never had Aura Sync on this relatively new build.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 5/17/2022 at 7:25 AM, Corsair Fer said:

Thanks for the updates.  I'll try replicating in a couple of systems.

Has Corsair been able to replicate this problem on the latest software? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Same issue, Gifs cause iCUE to crash on startup. (Using software 4.22.203 fixed this issue, thanks for posting this @S3raphim!)

 

RGB Software in use on my machine:

iCUE

Armory Crate

EVGA Precision X1

 

System:

Asus Strix Z690-E WiFi

Intel 2900k 

Samsung 980 Pro Gen 4 2TB NVME

Corsair iCUE H150i ELITE LCD Display Liquid CPU Cooler

Corsair Dominator Platinum RGB 32GB (2x16GB) DDR5 DRAM 6000MHz C36

Corsair HX1200 PSU

EVGA Geoforce RTX 3080 TI FTW3 Ultra 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bump

Link to comment
Share on other sites

OK, mine now SEEMS to be fixed with 4.24.193

Installed, restarted, kept my animated gif and didn't crash iCue. 

Fingers crossed! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

getting the same issue seems like icue isn't starting fully causing the crash on 4.23.137 not seen any updates come in for 4.24.193 how do i get this or is it a waiting game?

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, 6297J said:

OK, mine now SEEMS to be fixed with 4.24.193

Installed, restarted, kept my animated gif and didn't crash iCue. 

Fingers crossed! 

Thanks. I'm gonna give it a go.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

YaaaaY! Everything is fixed with  4.24.193!

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

All working for me now with the new 4.24.193 version.. great turn around on the fix @corsair.

Edited by S3raphim
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...