Jump to content
Corsair Community

Stupidly low RAM read/write/copy speeds destroying my soul


blkwzrd

Recommended Posts

Hey there.

 

I built a new PC at the start of the year and have been experiencing very low RAM read/write/copy speeds on my Corsair CMK32GX4M4A2400C14 when testing in AIDA64 Cache & Memory benchmark and MaxxMem2.

 

I've been searching forums and posting questions everywhere with no solutions to the point the threads just seem to die. It's at the point where I'm so deflated I don't know whether to laugh, cry or break my PC.

 

My system performance is running terrible because of it and I get low FPS in games and terrible benchmarks overall. I started noticing problems when I did a Firestrike test and noticed my Physics score was holding me back. Thinking it was my CPU I started benchmarking. Aidia64 CPU Queen benchmark gives me a common result for my CPU. Then I tried the Cache & Memory benchmark where I noticed what is going on with the RAM.

 

I then did MaxxMem2 test and it gave the same results as the AIDA64 mem test.

 

Wondering if there is something wrong with the DIMM slots or RAM I booted up Memtest86+ and let it run for 10 hours overnight. It came back with 0 errors!! I also noticed it shows the very slow (1924 mb/s) memory read speed on the top left info section in that too. I did this test with default BIOS settings and zero OC to ensure it didn't affect anything.

 

I have my RAM installed in the usual Quad channel A1, B1, C1, D1.

 

I have flashed my BIOS to the latest version (2101) and on both BIOS versions I tried "Optimised Defaults", as well as Auto XMP profile selection from the EZ Settings. I even then manually set up the XMP profile with the correct timings etc (XMP 2400 profile @ 14, 16, 16, 31 2T @ 1.200v) and still no results. I've tried this with and without auto & manual CPU overclocks as well. I basically feel like I've tried everything.

 

I'm praying to the PC Gods somebody here can finally help me rid myself of this curse! I beg you!

 

I'll post all the benchmark results and screenshots below. You'll notice different overclocks & XMP profiles, as I said earlier I have tried as many different BIOS configurations as I could.

 

PC Specs:

**CPU** Intel Core i7 5820k (OC 4.4ghz @ 1.22v) Latest BIOS 2101

**CPU COOLER** Corsair H110i GTX

**MOTHERBOARD** Asus X99-A/USB 3.1 ATX LGA2011-3

**MEMORY** Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4-2400

**VIDEO CARD** EVGA GeForce GTX 980 Ti 6GB HYBRID

**STORAGE** Samsung 850 EVO-Series 500GB SSD

**PSU** EVGA SuperNOVA 1000G2 1000W

 

------------------

System Information

------------------

Time of this report: 4/12/2016, 02:01:09

Machine name: XXXXXXX

Operating System: Windows 10 Pro 64-bit (10.0, Build 10586) (10586.th2_release_sec.160223-1728)

Language: English (Regional Setting: English)

System Manufacturer: ASUS

System Model: All Series

BIOS: 2101

Processor: Intel® Core i7-5820K CPU @ 3.30GHz (12 CPUs), ~3.3GHz

Memory: 32768MB RAM

Available OS Memory: 32668MB RAM

Page File: 2739MB used, 34793MB available

Windows Dir: C:\WINDOWS

DirectX Version: 12

DX Setup Parameters: Not found

User DPI Setting: Using System DPI

System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)

DWM DPI Scaling: Disabled

Miracast: Available, with HDCP

Microsoft Graphics Hybrid: Not Supported

DxDiag Version: 10.00.10586.0000 64bit Unicode

 

------------

DxDiag Notes

------------

Display Tab 1: No problems found.

Sound Tab 1: No problems found.

Sound Tab 2: No problems found.

Sound Tab 3: No problems found.

Input Tab: No problems found.

 

Aida64 Memory & Cache Benchmark Result

http://i.imgur.com/zLMRmc9.jpg

 

CPU-Z screenshots of Memory & SPD tabs

http://i.imgur.com/6ATVRu3.jpg

 

Memtest86+ results:

http://i.imgur.com/Sn5lNXQ.jpg

 

Here's some CPU and core usage info while playing Mad Max for 17mins.

Linking them in due to the 1440p resolution.

http://i.imgur.com/OCrn4yj.jpg

http://i.imgur.com/dKrO3F6.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Corsair Employees
Hey there.

 

I built a new PC at the start of the year and have been experiencing very low RAM read/write/copy speeds on my Corsair CMK32GX4M4A2400C14 when testing in AIDA64 Cache & Memory benchmark and MaxxMem2.

 

I've been searching forums and posting questions everywhere with no solutions to the point the threads just seem to die. It's at the point where I'm so deflated I don't know whether to laugh, cry or break my PC.

 

My system performance is running terrible because of it and I get low FPS in games and terrible benchmarks overall. I started noticing problems when I did a Firestrike test and noticed my Physics score was holding me back. Thinking it was my CPU I started benchmarking. Aidia64 CPU Queen benchmark gives me a common result for my CPU. Then I tried the Cache & Memory benchmark where I noticed what is going on with the RAM.

 

I then did MaxxMem2 test and it gave the same results as the AIDA64 mem test.

 

Wondering if there is something wrong with the DIMM slots or RAM I booted up Memtest86+ and let it run for 10 hours overnight. It came back with 0 errors!! I also noticed it shows the very slow (1924 mb/s) memory read speed on the top left info section in that too. I did this test with default BIOS settings and zero OC to ensure it didn't affect anything.

 

I have my RAM installed in the usual Quad channel A1, B1, C1, D1.

 

I have flashed my BIOS to the latest version (2101) and on both BIOS versions I tried "Optimised Defaults", as well as Auto XMP profile selection from the EZ Settings. I even then manually set up the XMP profile with the correct timings etc (XMP 2400 profile @ 14, 16, 16, 31 2T @ 1.200v) and still no results. I've tried this with and without auto & manual CPU overclocks as well. I basically feel like I've tried everything.

 

I'm praying to the PC Gods somebody here can finally help me rid myself of this curse! I beg you!

 

I'll post all the benchmark results and screenshots below. You'll notice different overclocks & XMP profiles, as I said earlier I have tried as many different BIOS configurations as I could.

 

PC Specs:

**CPU** Intel Core i7 5820k (OC 4.4ghz @ 1.22v) Latest BIOS 2101

**CPU COOLER** Corsair H110i GTX

**MOTHERBOARD** Asus X99-A/USB 3.1 ATX LGA2011-3

**MEMORY** Corsair Vengeance LPX 32GB DDR4-2400

**VIDEO CARD** EVGA GeForce GTX 980 Ti 6GB HYBRID

**STORAGE** Samsung 850 EVO-Series 500GB SSD

**PSU** EVGA SuperNOVA 1000G2 1000W

 

------------------

System Information

------------------

Time of this report: 4/12/2016, 02:01:09

Machine name: XXXXXXX

Operating System: Windows 10 Pro 64-bit (10.0, Build 10586) (10586.th2_release_sec.160223-1728)

Language: English (Regional Setting: English)

System Manufacturer: ASUS

System Model: All Series

BIOS: 2101

Processor: Intel® Core i7-5820K CPU @ 3.30GHz (12 CPUs), ~3.3GHz

Memory: 32768MB RAM

Available OS Memory: 32668MB RAM

Page File: 2739MB used, 34793MB available

Windows Dir: C:\WINDOWS

DirectX Version: 12

DX Setup Parameters: Not found

User DPI Setting: Using System DPI

System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)

DWM DPI Scaling: Disabled

Miracast: Available, with HDCP

Microsoft Graphics Hybrid: Not Supported

DxDiag Version: 10.00.10586.0000 64bit Unicode

 

------------

DxDiag Notes

------------

Display Tab 1: No problems found.

Sound Tab 1: No problems found.

Sound Tab 2: No problems found.

Sound Tab 3: No problems found.

Input Tab: No problems found.

 

Aida64 Memory & Cache Benchmark Result

http://i.imgur.com/zLMRmc9.jpg

 

CPU-Z screenshots of Memory & SPD tabs

http://i.imgur.com/6ATVRu3.jpg

 

Memtest86+ results:

http://i.imgur.com/Sn5lNXQ.jpg

 

Here's some CPU and core usage info while playing Mad Max for 17mins.

Linking them in due to the 1440p resolution.

http://i.imgur.com/OCrn4yj.jpg

http://i.imgur.com/dKrO3F6.jpg

 

Besides the synthetic benchmark results, are you having any performance issues?

Link to comment
Share on other sites

Yeah I'm getting very low FPS in all games when comparing my specs and settings against videos with others. Sometimes 30-40fps when I see others getting 100fps+

 

When I first encountered the problem before benchmarking I thought it was gpu drivers and power settings so I fixed those and did a clean gpu driver install. Same result.

Link to comment
Share on other sites

  • Corsair Employees
it seems memory controler. did you try XMP 1333mhz yet? leave all settings on auto. 1.22v is quiet low for 4.4ghz. try stress test with prime,occt for atleast 30min. what are your other volts by the way?

 

It'd be great for blkwzrd to do run everything at stock and see what happens, great advice.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...