The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > Memory

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 10-09-2019, 11:37 AM
ritc ritc is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 2
POST ID # = 1020793
ritc Reputation: 10
Default Corsair DDR4(2X16GB)CMK32GX4M2A2666C16

Hi All,

I'm having problems with my RAM. Because my windows just read "Installed memory(RAM) :32,0 GB (15,9 usabel)"

This my parts,
Motherboard :ASRock X570 Phantom Gaming 4
Processor : Ryzen 5 2600x
RAM : Corsair DDR4(2X16GB)CMK32GX4M2A2666C16
VGA : ZOTAC Geforce GTX1080 Mini
Windows : Windows 10 64 bit

is there not compatible between my parts? because i just read support section in motherboard asrock website, my ram doesnt existing in there.

i already tried, place in slot 1 and slot 2 (UDIMM Memory slot A1 and A2) = windows true read exactly 32 GB, but keep pops bluescreen stopcode (kernel..etc because always show different error).

if read in motherboard specification section, they order to put in, slot 1&3(A1 and B1) or slot 2&4(A2 and B2) but its just give me 15,9 GB but my windows just run smoothly no show bluescreen stopcode.

search in googles just give me,
1.change maximum memory in boot, it doesnt work
2.update BIOS, i havent tried it, because i just beginner

Any ideas? so i can tried it

and sorry for bad write and english
Thanks
Reply With Quote


  #2  
Old 10-09-2019, 07:15 PM
A Computer Guy A Computer Guy is offline
Registered User
A Computer Guy's PC Specs
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 172
POST ID # = 1020839
A Computer Guy Reputation: 10
Default

Quote:
Originally Posted by ritc View Post
Hi All,

I'm having problems with my RAM. Because my windows just read "Installed memory(RAM) :32,0 GB (15,9 usabel)"

This my parts,
Motherboard :ASRock X570 Phantom Gaming 4
Processor : Ryzen 5 2600x
RAM : Corsair DDR4(2X16GB)CMK32GX4M2A2666C16
VGA : ZOTAC Geforce GTX1080 Mini
Windows : Windows 10 64 bit

is there not compatible between my parts? because i just read support section in motherboard asrock website, my ram doesnt existing in there.

i already tried, place in slot 1 and slot 2 (UDIMM Memory slot A1 and A2) = windows true read exactly 32 GB, but keep pops bluescreen stopcode (kernel..etc because always show different error).

if read in motherboard specification section, they order to put in, slot 1&3(A1 and B1) or slot 2&4(A2 and B2) but its just give me 15,9 GB but my windows just run smoothly no show bluescreen stopcode.

search in googles just give me,
1.change maximum memory in boot, it doesnt work
2.update BIOS, i havent tried it, because i just beginner

Any ideas? so i can tried it

and sorry for bad write and english
Thanks
I would try testing 1 ram stick at a time in slot A2 with memtest86 to see if you potentially have a bad memory stick. Make sure your ram settings in BIOS/UEFI are set to AUTO not XMP. If you are not sure of your memory settings then a reset BIOS/UEFI to defaults (an option available in your BIOS/UEFI) should typically work to reset everything back to AUTO.
__________________
I seem to hang out here too much. I blame the RGB.
Reply With Quote


  #3  
Old 10-11-2019, 08:11 AM
ritc ritc is offline
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 2
POST ID # = 1020972
ritc Reputation: 10
Default

Thx for your suggest

I just finish try it. Here my status,

Check BIOS first, load default setting (+ check ram setting = auto) and save it.

1. Slot A1 with RAM(No.1) = can read in windows 16GB and bios DDR4 15.xGB
2. Slot A1 with RAM(No.2) = can read in windows 16GB and bios DDR4 15.xGB

3. Slot A2 with RAM(No.1) = can read in windows 16GB and bios DDR4 15.xGB
4. Slot A2 with RAM(No.2) = can read in windows 16GB and bios DDR4 15.xGB

5. Slot B1 with RAM(No.1) = PC cannot boot (PC just keep restarting)
6. Slot B1 with RAM(No.2) = PC cannot boot (PC just keep restarting)

5. Slot B2 with RAM(No.1) = PC cannot boot (PC just keep restarting)
6. Slot B2 with RAM(No.2) = PC cannot boot (PC just keep restarting)

So my slot B1 dan B2 is defective?

But why if i try,
1. use 2 RAM in slot A1&B1 = bios can read correctly (A1=DDR4 15.xGB and B1=DDR4 15.xGB)
2. use 2 RAM in slot A2&B2 = bios can read too correctly (A2=DDR4 15.xGB and B2=DDR4 15.xGB)
Reply With Quote


  #4  
Old 10-11-2019, 08:41 PM
A Computer Guy A Computer Guy is offline
Registered User
A Computer Guy's PC Specs
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 172
POST ID # = 1021025
A Computer Guy Reputation: 10
Default

Quote:
Originally Posted by ritc View Post
Thx for your suggest

I just finish try it. Here my status,

Check BIOS first, load default setting (+ check ram setting = auto) and save it.

1. Slot A1 with RAM(No.1) = can read in windows 16GB and bios DDR4 15.xGB
2. Slot A1 with RAM(No.2) = can read in windows 16GB and bios DDR4 15.xGB

3. Slot A2 with RAM(No.1) = can read in windows 16GB and bios DDR4 15.xGB
4. Slot A2 with RAM(No.2) = can read in windows 16GB and bios DDR4 15.xGB

5. Slot B1 with RAM(No.1) = PC cannot boot (PC just keep restarting)
6. Slot B1 with RAM(No.2) = PC cannot boot (PC just keep restarting)

5. Slot B2 with RAM(No.1) = PC cannot boot (PC just keep restarting)
6. Slot B2 with RAM(No.2) = PC cannot boot (PC just keep restarting)

So my slot B1 dan B2 is defective?

But why if i try,
1. use 2 RAM in slot A1&B1 = bios can read correctly (A1=DDR4 15.xGB and B1=DDR4 15.xGB)
2. use 2 RAM in slot A2&B2 = bios can read too correctly (A2=DDR4 15.xGB and B2=DDR4 15.xGB)
When installing ram for dual-channel operation you are supposed to fill each channel starting with the primary channel - assuming your primary channel is A2+B2 then secondary channel is A1+B1. If you can fill any slot individually may depend if it is supported by your motherboard.

Did you run memtest86, it is not clear from your response?

So the BIOS and Windows is now reading your ram capacity correctly?
__________________
I seem to hang out here too much. I blame the RGB.
Reply With Quote


Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 03:38 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.