The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > Solid State Drives (SSD) > SSD Firmware Update

Notices

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rating: Thread Rating: 11 votes, 5.00 average. Display Modes
  #1  
Old 11-24-2013, 02:14 AM
ASnakeNeverDies ASnakeNeverDies is offline
Registered User
ASnakeNeverDies's PC Specs
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 9
POST ID # = 684167
ASnakeNeverDies Reputation: 10
Exclamation Firmware Version 5.20? (Force GS)

I've bought a Corsair Force GS 240GB and I was having issues with the device sometimes not being recognized in the UEFI(ASUS P8Z68-V) after a reboot. I had to hard reboot for the SSD to become available again as 'a proper boot device'. So I thought of updating its firmware, and consequently downloaded the Corsair SSD Toolbox.

The firmware version of my device is supposedly "5.20", but I can't find any references to that version, and when I try to update through the toolbox it says:

"No firmware update information was found for this drive."

I'd like to update to the latest firmware to see if that solves my other problems.

P.D.: I'm currently using one of the Intel Z68 SATA 6 Gb/s ports for the SSD and I've the latest BIOS update.
Attached Images
File Type: jpg CFORCEGS_Issue_01.jpg (126.2 KB, 782 views)
File Type: jpg CFORCEGS_Issue_02.jpg (28.7 KB, 614 views)

Last edited by ASnakeNeverDies; 11-25-2013 at 12:17 PM.
Reply With Quote


  #2  
Old 11-25-2013, 04:00 AM
Toasted Toasted is offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 19,337
POST ID # = 684296
Toasted Toasted Reputation: 124
Default

FW 5.20 would be the latest FW update available.

Have you tried looking through the BIOS section of the motherboard's user manual? There might be a setting that may "resolve" the issue.

Have a read of this, it may help
http://www.sevenforums.com/tutorials...ndows-7-a.html
Reply With Quote


  #3  
Old 11-25-2013, 12:03 PM
ASnakeNeverDies ASnakeNeverDies is offline
Registered User
ASnakeNeverDies's PC Specs
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 9
POST ID # = 684353
ASnakeNeverDies Reputation: 10
Default

It's not like the device wasn't recognized at all, since I was able to install Windows 7 in AHCI mode. The problem was that sometimes the SSD wasn't recognized after a restart, but I think I've resolved my problem by uninstalling Intel RST and switching back to msahci, and since then I haven't had any problem. Does that make any sense? I may have not made myself clear and I see that now, sorry. I'm updating the post to better reflect what my problem is.

Also, now that my SSD is consistently recognized throughout multiple Windows Update induced reboots, I've noted that sometimes it's called 'Generic SSD' (in UEFI), and others 'Corsair Force GS240'. The device seems to work properly now but, should I be worried?

And I'm still curious as to why I can't find anything about the 5.20 firmware version? Supposedly, 5.05a is the latest fw version for my device. I didn't buy it in the future, so, I'm somewhat confused about this.

Last edited by ASnakeNeverDies; 11-26-2013 at 11:26 AM.
Reply With Quote


  #4  
Old 11-26-2013, 04:03 AM
Toasted Toasted is offline
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 19,337
POST ID # = 684483
Toasted Toasted Reputation: 124
Default

Not sure if changing drivers makes a difference but it seems like it has.

I wouldn't worry about the BIOS calling the drive a Generic SSD, Open the Corsair SSD toolbox and if the information still displays correctly it should be fine.

There isn't much info available regarding FW 5.20 but it is a valid firmware. it's possibility due to a different BOM.
http://forum.corsair.com/v3/showthread.php?t=123074
Reply With Quote


  #5  
Old 11-26-2013, 11:37 PM
ASnakeNeverDies ASnakeNeverDies is offline
Registered User
ASnakeNeverDies's PC Specs
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 9
POST ID # = 684632
ASnakeNeverDies Reputation: 10
Default

It really seems like it has made a difference. Anyway, I may try to reinstall the Intel RTS stuff sometime in the near future, but for now I'm going to wait and see.

And yes, the SDD Toolbox displays the correct name for my drive, as shown in the images I uploaded.

Thanks for the help! :)
Reply With Quote


  #6  
Old 12-04-2013, 11:13 PM
biatche biatche is offline
Registered User
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 176
POST ID # = 685884
biatche Reputation: 10
Default

looks like im not the only one with 5.20 issues. It would be responsible of Corsait to get this fixed fast or send me something else.
Reply With Quote


  #7  
Old 12-23-2013, 05:44 PM
Technobeard's Avatar
Technobeard Technobeard is offline
Bearded Corsair Employee
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4,292
POST ID # = 688937
Technobeard Reputation: 68
Default

Firmware 5.24 for the Force GS series was just posted:
http://forum.corsair.com/forums/showthread.php?t=124884
__________________
“Humor is reason gone mad.” - Groucho Marx
"I suggest a full frontal assault with automated laser monkeys, scalpel mines and acid." - Psychotic potato dwarf
"Do not meddle in the affairs of wizards, especially simian ones. They are not all that subtle." - Terry Pratchett
Reply With Quote


Reply

Tags
5.20, firmware, force gs, problem, update

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.