The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > iCUE Software

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 05-31-2019, 08:43 PM
amadeus1171 amadeus1171 is offline
Registered User
amadeus1171's PC Specs
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 9
POST ID # = 1006462
amadeus1171 Reputation: 10
Question Commander pro fans not spinning at similar speeds

Does anyone know why my fans don't spin at the same speed?

I'm using the Commander Pro. All six fans are Noctua 4-pin. The Commander Pro fan settings are all 4-pin. And they all share the same performance setting, Extreme.

Can't the Commander pro provide enough power to spin all fans full speed?

See image for fan speeds at Extreme.

Fan Speeds Image
Reply With Quote
  #2  
Old 05-31-2019, 09:29 PM
c-attack c-attack is offline
Registered User
c-attack's PC Specs
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 8,986
POST ID # = 1006463
c-attack c-attack Reputation: 104
Default

Noctua 4 pin what? Since you are a measurable amount over 2000 rpm, I have fairly good guess, but in this instance you need to be clear.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-01-2019, 01:38 AM
tiessar tiessar is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 70
POST ID # = 1006473
tiessar Reputation: 10
Default

Seems like you have two different types of fans.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-01-2019, 03:14 AM
amadeus1171 amadeus1171 is offline
Registered User
amadeus1171's PC Specs
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 9
POST ID # = 1006477
amadeus1171 Reputation: 10
Default

Fans 1,2,3 are Noctua NF-A12x25 PWM, Premium Quiet Fan, 4-Pin

Fans 4,5,6 are Noctua NF-F12 PWM, 4-Pin Premium Quiet Fan

Yes, they are different fans.

But get this: fans 1 and 2 are the same fans set on the performance profile (CPU-not in the image shown). Fan 1 will spin near or over 2k rpm while fan 2 will be stuck at something like 1200 to 1300 rpm.

I'll try and get a picture of this happening.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-01-2019, 08:05 PM
amadeus1171 amadeus1171 is offline
Registered User
amadeus1171's PC Specs
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 9
POST ID # = 1006573
amadeus1171 Reputation: 10
Default

I think I figured it out. It was the max fan speed. I just assumed the Noctua fans would go faster than what they can accomplish. Instead, they wig out when you set a value out of bounds from their specifications. Thus I kept getting weird fan speeds.

I set the max fan speeds properly now, 2000 for fans 1-3 and 1500 for fans 4-6, and they appear to be functioning within specifications.

This leads to a suggestion for a change in iCue, specifically, the fan settings for the fan pins in Commander Pro. Include setting for fan low and high to prevent the user from over or undersetting fan speeds, and/or include a list of popular fans from a drop down so these settings can be set automatically instead of manually.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-01-2019, 09:50 PM
c-attack c-attack is offline
Registered User
c-attack's PC Specs
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 8,986
POST ID # = 1006578
c-attack c-attack Reputation: 104
Default

Quote:
Originally Posted by amadeus1171 View Post

This leads to a suggestion for a change in iCue, specifically, the fan settings for the fan pins in Commander Pro. Include setting for fan low and high to prevent the user from over or undersetting fan speeds, and/or include a list of popular fans from a drop down so these settings can be set automatically instead of manually.

You can set your fan speed to anything you want, within the operating range of your fan. However, it is up to the user to know what they are plugging in.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-03-2019, 03:15 PM
amadeus1171 amadeus1171 is offline
Registered User
amadeus1171's PC Specs
 
Join Date: Sep 2017
Posts: 9
POST ID # = 1006757
amadeus1171 Reputation: 10
Default

That's my point. Give the user the option to set min/max speeds for fans. Over time you forget what you put in. I assumed the fans would know to stop at their max speeds, not have a conniption. lol

And it doesn't help that my custom fan curses keep getting erased periodically, for some reason. x.x
Reply With Quote
  #8  
Old 06-03-2019, 04:24 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
CORSAIR Beta Team
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 7,373
POST ID # = 1006770
DevBiker Reputation: 88
Default

The fans won't go any faster than their motor allows them to go. Period.

As for the fan curves - this is a known issue and a painful one. Look in the release notes for 3.16 for a workaround.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Reply With Quote
Reply

Tags
commander pro

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 09:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.