The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > Audio

Reply
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 53 votes, 5.00 average. Display Modes
  #1  
Old 11-23-2013, 04:09 AM
JasSmith87 JasSmith87 is offline
Registered User
JasSmith87's PC Specs
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 21
POST ID # = 683993
JasSmith87 Reputation: 10
Default Tutorial: Fix loudness on any headset

Hey guys,

If you're having the same problem I am you're USB headset has 2 volumes available to you, off and unbearably loud. Turning off the surround can help with this in some cases, but you're probably still limited in the useful values of the master volume (for me anything over 2% was VERY loud).

Fixing this is pretty simple thanks to a handy little utility called Equalizer APO.

Download it here: http://sourceforge.net/projects/equalizerapo/

After you download you are going to want to run the installer. At some point it will ask you to select which devices you want to use the equalizer on. Select your headphones now.

Let the install finish then reboot.

After you reboot open the file C:\Program Files\EqualizerAPO\config\config.txt, delete the contents and replace it with

Code:
Preamp: -12 dB
You may change the value to match your preference however you like. As soon as you save the file your output will be adjusted. I picked -12 because some games were too quiet at -15 or -20, but music was too loud at -10.
Reply With Quote


  #2  
Old 11-23-2013, 05:39 PM
Terppa Terppa is offline
Registered User
Terppa's PC Specs
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 1
POST ID # = 684104
Terppa Reputation: 10
Default

Thank you very much!
Reply With Quote


  #3  
Old 11-28-2013, 06:28 PM
bogroll bogroll is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 30
POST ID # = 684909
bogroll Reputation: 10
Default

Works very well. I like how when you edit the text file and save, it automatically adjusts the overall gain. Very nice find JS.

Would it work for normal soundcards?... don't see why not as the website doesn't specifically mention USB.
Reply With Quote


  #4  
Old 11-30-2013, 02:40 PM
bogroll bogroll is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 30
POST ID # = 685186
bogroll Reputation: 10
Default

Confirmed it works on normal sound cards. I like how when you edit and save the text file it automatically adjusts the gain. Be nice to have a gui.

Make this a sticky please!! I'm sure that the windows CP setting for 'Loudness' will do the same but this allows us more control. Nice find.
Reply With Quote


  #5  
Old 11-30-2013, 03:09 PM
JasSmith87 JasSmith87 is offline
Registered User
JasSmith87's PC Specs
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 21
POST ID # = 685192
JasSmith87 Reputation: 10
Default

The loudness CP setting does normalization, this allows you to fix the loudness without normalizing.
Reply With Quote


  #6  
Old 12-01-2013, 01:38 AM
ReginaPhalange ReginaPhalange is offline
Registered User
ReginaPhalange's PC Specs
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 15
POST ID # = 685243
ReginaPhalange Reputation: 10
Default

thanks, corsair need do something in the driver
Reply With Quote


  #7  
Old 12-12-2013, 07:21 AM
AlexKotsc AlexKotsc is offline
Registered User
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 1
POST ID # = 687155
AlexKotsc Reputation: 10
Default

Registrered only to say THANK YOU VERY F'ING MUCH!!!! I have been looking for a fix for a long time, and this did the trick!

Lets hope Corsair/Windows fixes their drivers for USB Headset sometime in the future so we don't have to do hacks to make our equipment function properly.
Reply With Quote


  #8  
Old 12-20-2013, 11:27 PM
ReginaPhalange ReginaPhalange is offline
Registered User
ReginaPhalange's PC Specs
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 15
POST ID # = 688466
ReginaPhalange Reputation: 10
Default

Question, this work fine, but make my mic very low, in fraps, action or other software cant lisent my voice
Reply With Quote


  #9  
Old 12-24-2013, 07:22 PM
vohk vohk is offline
Registered User
vohk's PC Specs
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 6
POST ID # = 689189
vohk Reputation: 10
Default

Oh, this is awesome. I've been resorting to screwing with every programs volume.

Quote:
Originally Posted by ReginaPhalange View Post
Question, this work fine, but make my mic very low, in fraps, action or other software cant lisent my voice
When installing, did you select the microphone device as well? Just using 'preamp:' in the config file affects any devices you selected.

If you want to adjust volume for each device independently, make sure you have the correct devices selected in E. APO, then try a config something what I'm using:

Code:
Device: Corsair Vengeance 1500 Headset
Preamp: -8db

Device: Microphone
Preamp: +20db
Found the how-to on the project's SF wiki.
Reply With Quote


  #10  
Old 02-19-2014, 11:19 AM
Azurin Azurin is offline
Registered User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 6
POST ID # = 698117
Azurin Reputation: 10
Default

Really wish this worked for Valve's Steam/DotA 2 for the mic Preamp: +15dB. EqualizerAPO makes Valve's Steam mic transmissions sound distorted,robotic,demonic.
Reply With Quote


  #11  
Old 04-17-2014, 12:44 AM
razblack razblack is offline
Registered User
razblack's PC Specs
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 12
POST ID # = 705806
razblack Reputation: 10
Default

this isn' necessary if you setup the stereo mixer and set your desktop speakers as default playback, and then in recording properties for stereo mix, set the vengeance as default playback through this device.
Reply With Quote


  #12  
Old 09-01-2014, 08:42 AM
Lodion Lodion is offline
Registered User
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 7
POST ID # = 725259
Lodion Reputation: 10
Default

Thank you for this! One thing to ensure it works, in Playback Devices, Enhancements you need to make sure "Disable all enhancements" is NOT ticked, otherwise it will not work.
Reply With Quote


  #13  
Old 06-01-2015, 11:45 PM
StaticFX StaticFX is offline
Registered User
StaticFX's PC Specs
 
Join Date: Sep 2014
Posts: 10
POST ID # = 782234
StaticFX Reputation: 10
Default

omg thank you!!!!! this works perfectly! and 12 seems to be a good setting!
Reply With Quote


  #14  
Old 07-25-2015, 08:13 AM
kobaia kobaia is offline
Registered User
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 2
POST ID # = 791332
kobaia Reputation: 10
Default

Didn't work for me. I change and nothing happens. There's no corsair driver on my computer because, when i use, the headset make a noise .
Im using volume 2 on windows , 6 or 12 db still too loud. What im doing wrong
Reply With Quote


  #15  
Old 08-21-2015, 03:28 PM
HenryKam HenryKam is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2015
Location: IL 60659
Posts: 3
POST ID # = 797663
HenryKam Reputation: 10
Default

No I don't have any problem with my headset CS540 its good and thanks for you help......
Reply With Quote


Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.