The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > Cooling

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 07-21-2018, 03:25 PM
TWujo TWujo is offline
Registered User
TWujo's PC Specs
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 8
POST ID # = 964767
TWujo Reputation: 10
Default Hydro H100i v2 USB disconnect sound

Hello all,

I'm suffering from constant USB disconnect sound coming from my Corsair Hydro.

The unit is connected to CPU fan which is set to 100%.

I've monitored the voltages on the CPU fan using HWiNFO64 (monitoring of Hydro was off at the moment) and got quite stable 12.000V to 12.096V.
HWiNFO64 also reports that the CPU fan speed is mostly constant @approx. 950rpm, but with drops every so often (around every 1minutes-2minutes) to around 750rpm. At the same time corsair link reports pump speed @1900rpm with drops to 1770rpm (I guess there is some kind of approximation filter on corsair link).

I've tried reconnecting the cooling unit to the second CPU fan, reconnecting the USB to another USB port and all kind of different configurations but can't seem to find any problems and therefore I would be grateful for some help on the issue.
Reply With Quote


  #2  
Old 07-21-2018, 04:19 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
iCue βeta Team Green
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 6,099
POST ID # = 964779
DevBiker Reputation: 83
Default

Honestly, it really sounds like Link is restarting the driver. The driver can crash when it is accessed by multiple applications. Do you see this behavior when HWInfo is not running at all?

And what kind of GPU do you have? You mention GTX but there are several makers. I ask because EVGA's Precision XOC has caused issues in the past.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Reply With Quote


  #3  
Old 07-21-2018, 05:04 PM
TWujo TWujo is offline
Registered User
TWujo's PC Specs
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 8
POST ID # = 964790
TWujo Reputation: 10
Default

Thanks for the reply.

I've updated the hardware spec, the graphic card is MSI GTX 970.

The problem persists when HWInfo is off as well (I've installed it to check the voltages on the CPU fan).
I've also uninstalled MSI Command Center just to be sure that it's not messing with Corasair Link.

Do you think it's dangerous for the cooler?
Reply With Quote


  #4  
Old 07-21-2018, 05:27 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
iCue βeta Team Green
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 6,099
POST ID # = 964792
DevBiker Reputation: 83
Default

Quote:
Originally Posted by TWujo View Post
Thanks for the reply.

I've updated the hardware spec, the graphic card is MSI GTX 970.

The problem persists when HWInfo is off as well (I've installed it to check the voltages on the CPU fan).
I've also uninstalled MSI Command Center just to be sure that it's not messing with Corasair Link.

Do you think it's dangerous for the cooler?
No, I don't think that it's dangerous for the cooler, just annoying AF. I'm more concerned as to why it's happening too; it really shouldn't be. The only other thing that I can think of is that the driver is crashing ... but why? Can you post logs?
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Reply With Quote


  #5  
Old 07-21-2018, 06:50 PM
TWujo TWujo is offline
Registered User
TWujo's PC Specs
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 8
POST ID # = 964806
TWujo Reputation: 10
Default

Thanks again, that's really helpful.
I would post the logs, but how can I create them?
Reply With Quote


  #6  
Old 07-21-2018, 07:28 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
iCue βeta Team Green
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 6,099
POST ID # = 964808
DevBiker Reputation: 83
Default

In Link, you can enable system logs ... you then specify the location of them.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Reply With Quote


  #7  
Old 07-22-2018, 04:39 AM
TWujo TWujo is offline
Registered User
TWujo's PC Specs
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 8
POST ID # = 964853
TWujo Reputation: 10
Default

I found them.

Service_Trace.log:
2018-07-22 09:34:55.8422 | 44 | INFO: DevicesMonitor | TIME = 1011(avg: 1002) ms
2018-07-22 09:34:55.8422 | 44 | INFO: DevicesMonitor | Devices: 6(42 sens.)

2018-07-22 09:35:05.9958 | 39 | ERROR: AsetekCoolerV2Device | Device can't be open. USBCommandHandler.SI_Open returns false
2018-07-22 09:35:05.9988 | 39 | ERROR: AsetekCoolerV2Device | Exception while writing and reading: Exception of type 'SIUSBXpWrapper.USBDeviceReadException' was thrown.
2018-07-22 09:35:06.4008 | 44 | INFO: DevicesMonitor | TIME = 10558(avg: 1006) ms
2018-07-22 09:35:06.4008 | 44 | INFO: DevicesMonitor | Devices: 6(42 sens.)

2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | ERROR: AsetekCoolerV2Device | Device can't be open. USBCommandHandler.SI_Open returns false
2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | ERROR: AsetekCoolerV2Device | Exception while writing and reading: Exception of type 'SIUSBXpWrapper.USBDeviceReadException' was thrown.
2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | ERROR: AsetekCoolerV2Device | Device can't be open. USBCommandHandler.SI_Open returns false
2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | ERROR: AsetekCoolerV2Device | Open was failed 3 time(s). Need to restart devices
2018-07-22 09:35:06.8128 | 41 | ERROR: AsetekCoolerV2Device | Try to open one more time after restart...
2018-07-22 09:35:06.8278 | 41 | ERROR: AsetekCoolerV2Device | Additional open: Success!
2018-07-22 09:35:07.4029 | 34 | INFO: DevicesMonitor | TIME = 1000(avg: 1005) ms
2018-07-22 09:35:07.4029 | 34 | INFO: DevicesMonitor | Devices: 6(38 sens.)

2018-07-22 09:35:08.4169 | 34 | INFO: DevicesMonitor | TIME = 1012(avg: 1005) ms
2018-07-22 09:35:08.4169 | 34 | INFO: DevicesMonitor | Devices: 6(42 sens.)

Service_Error.log:
2018-07-22 09:35:05.9958 | 39 | | 4.9.7.35 | AsetekCoolerV2Device | Device can't be open. USBCommandHandler.SI_Open returns false

2018-07-22 09:35:05.9988 | 39 | | 4.9.7.35 | AsetekCoolerV2Device | Exception while writing and reading: Exception of type 'SIUSBXpWrapper.USBDeviceReadException' was thrown.

2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | | 4.9.7.35 | AsetekCoolerV2Device | Device can't be open. USBCommandHandler.SI_Open returns false

2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | | 4.9.7.35 | AsetekCoolerV2Device | Exception while writing and reading: Exception of type 'SIUSBXpWrapper.USBDeviceReadException' was thrown.

2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | | 4.9.7.35 | AsetekCoolerV2Device | Device can't be open. USBCommandHandler.SI_Open returns false

2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | | 4.9.7.35 | AsetekCoolerV2Device | Open was failed 3 time(s). Need to restart devices

2018-07-22 09:35:06.4198 | 41 | | 4.9.7.35 | DisableHardware | Trying to restart devices(USB\VID_1B1C&PID_0C09\7289_2.0). Attempt #1 of 5

2018-07-22 09:35:06.4888 | 41 | | 4.9.7.35 | DisableHardware | Restart of device(USB\VID_1B1C&PID_0C09\7289_2.0). Device #1 of 1

2018-07-22 09:35:06.4888 | 41 | | 4.9.7.35 | DisableHardware | Restart of device(USB\VID_1B1C&PID_0C09\7289_2.0). Disabling...

2018-07-22 09:35:06.5588 | 41 | | 4.9.7.35 | DisableHardware | Restart of device(USB\VID_1B1C&PID_0C09\7289_2.0). Disabling was successfull!

2018-07-22 09:35:06.5588 | 41 | | 4.9.7.35 | DisableHardware | Restart of device(USB\VID_1B1C&PID_0C09\7289_2.0). Enabling...

2018-07-22 09:35:06.8128 | 41 | | 4.9.7.35 | DisableHardware | Restart of device(USB\VID_1B1C&PID_0C09\7289_2.0). Enabling was successfull!

2018-07-22 09:35:06.8128 | 41 | | 4.9.7.35 | DisableHardware | TOTAL COUNT OF RESTARTS OF DEVICES(USB\VID_1B1C&PID_0C09\7289_2.0) IS 3

2018-07-22 09:35:06.8128 | 41 | | 4.9.7.35 | AsetekCoolerV2Device | Try to open one more time after restart...

2018-07-22 09:35:06.8278 | 41 | | 4.9.7.35 | AsetekCoolerV2Device | Additional open: Success!
Reply With Quote


  #8  
Old 07-22-2018, 10:32 AM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
iCue βeta Team Green
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 6,099
POST ID # = 964880
DevBiker Reputation: 83
Default

Yeah, so those logs show Link restarting the driver, which is what's causing the connect/disconnect sound.

But why is the driver crashing? That's usually because multiple apps are reading the device at the same time; that'll crash the driver pretty quickly.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Reply With Quote


  #9  
Old 07-22-2018, 12:02 PM
TWujo TWujo is offline
Registered User
TWujo's PC Specs
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 8
POST ID # = 964897
TWujo Reputation: 10
Default

Thanks for the help, at least I won't be spending my time trying to reconnect the fan for the hundred time.

I've looked at all the installed apps and it seems that there is nothing there. Is there any way to check what other app is trying to read the device?
Reply With Quote


  #10  
Old 07-22-2018, 12:09 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
iCue βeta Team Green
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 6,099
POST ID # = 964900
DevBiker Reputation: 83
Default

If you are absolutely sure that no other apps are accessing the device - usually monitoring tools but can also be anything that controls RGB - then you should check your USB drivers and make sure that they are up to date and make sure XHCI handoff is enabled in the BIOS.

From there, you can also test another cable. That cooler uses a standard mini USB cable ... so you can get a known good mini USB to USB-A cable and route it to an external USB port. This will help determine if it's a cable issue.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Reply With Quote


  #11  
Old 07-22-2018, 12:45 PM
TWujo TWujo is offline
Registered User
TWujo's PC Specs
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 8
POST ID # = 964912
TWujo Reputation: 10
Default

Ok, I'll try to get another USB cable and check that.

Is it possible that SteelSeries keyboard, GilaMouse or Wacom tablet is causing the problem?
Reply With Quote


  #12  
Old 07-22-2018, 12:50 PM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
iCue βeta Team Green
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 6,099
POST ID # = 964914
DevBiker Reputation: 83
Default

Quote:
Originally Posted by TWujo View Post
Ok, I'll try to get another USB cable and check that.

Is it possible that SteelSeries keyboard, GilaMouse or Wacom tablet is causing the problem?
If any of them try to control the RGB function of the cooler, possibly. Don't know as I don't have any of them. Well, my son has a Wacom tablet and an H80i V2 and no issues ... so I doubt that's it.
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Reply With Quote


  #13  
Old 07-22-2018, 06:03 PM
TWujo TWujo is offline
Registered User
TWujo's PC Specs
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 8
POST ID # = 964964
TWujo Reputation: 10
Default

Bios XHCI handoff is enabled.

I've started uninstalling everything that could potentialy control RGB. Ended up uninstalling Corsair Link and the drivers stopped restarting. The fans are working and looking at HWinfo, the CPU temp is ok. Didn't hear an USB disconnect sound from the time I've uninstalled Corsair Link.
Now the problem is how to get corsair link working without the constant disconnections.
Reply With Quote


  #14  
Old 07-23-2018, 12:10 AM
DevBiker's Avatar
DevBiker DevBiker is offline
iCue βeta Team Green
DevBiker's PC Specs
 
Join Date: Feb 2017
Location: Republic of Texas
Posts: 6,099
POST ID # = 964995
DevBiker Reputation: 83
Default

Have you tried iCue?
__________________
Please click "Edit System Specs" and fill out your system info.

This comment is provided "as-is", without warranty of any kind, express or implied, including, but not limited to, the sanity or mental fitness of the author. The author is not a Corsair employee, does not represent Corsair, and no comment should be construed as an official statement from Corsair.

Reply With Quote


  #15  
Old 07-23-2018, 02:37 AM
TWujo TWujo is offline
Registered User
TWujo's PC Specs
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 8
POST ID # = 965018
TWujo Reputation: 10
Default

I've tried it just now, the design is much better than Corsair Link but unfortunately the disconnect sound just popped.
I seriously don't know what other software may try to access corsair cooler.
Reply With Quote


Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.