The Corsair User Forums  

Go Back   The Corsair User Forums > Corsair Product Discussion > iCUE Software

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Rate Thread Display Modes
  #1  
Old 02-14-2019, 12:12 PM
bgunn925 bgunn925 is offline
Registered User
bgunn925's PC Specs
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 54
POST ID # = 994210
bgunn925 Reputation: 10
Default Control over individual LEDs in Vengeance Pro RAM with iCUE?

I haven't tried for myself, so someone please correct me if this statement is wrong, but based on the Youtube videos I've seen, it looks like iCUE doesn't actually allow you to control the individual LEDs in the Vengeance Pro RAM -- not even to set a different static color to each LED. It looks like the only way to utilize the new-and-improved addressable LEDs is through pre-defined effects.

Does anyone know if this is level of control is going to be added at some point?

I currently have Trident Z RGB RAM, but I picked up a Vengeance Pro replacement set, naively thinking I would have similar level of control over the LEDs as I do with the LL-series fans. I find most of the pre-defined time-dependent effects too obnoxious to use regularly, so I made my own cyan/purple wave (made from 8 gradient effects which cycle from cyan->purple->cyan, each 1/8th of a period out of phase with the next) that slowly flows over my fans/strips/kbm.

ASUS Aura allows me to set a static color to each of the addressable LEDs in the Trident Z RAM, which allows me to do this. I was hoping to be able to apply the same custom gradient effects to the Vengeance Pro that I have on my fans, but now it looks like not only is that not doable in iCUE, but I can't even set static colors, either. My only option to match this cyan/purple theme is to set all 10 LEDs to the same color, which is no better than the original Vengeance RGB RAM.

It seems like such a waste to include 10 addressable LEDs but to lock the user out of almost all control over them. At this point, it appears that ASUS Aura offers me a higher level of customization than iCUE.

Unless this feature is planned for the near future, it looks like I'm returning this shiny, new 4x8GB 3466MHz kit and sticking with my Trident Z

Last edited by bgunn925; 02-14-2019 at 12:14 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-14-2019, 02:14 PM
Zotty's Avatar
Zotty Zotty is offline
iCue βeta Team
Zotty's PC Specs
 
Join Date: Apr 2017
Location: South Staffordshire, England, UK
Posts: 2,564
POST ID # = 994225
Zotty Reputation: 52
Default

Hi buddy.. yes this is possible.. In iCUE you have to go into settings. click on the Ram tab and tick 'Enable Full software Control'. you will see a small jump in CPU usage.. but you do indeed gain control of each LED


Last edited by Zotty; 02-14-2019 at 02:19 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-14-2019, 02:46 PM
bgunn925 bgunn925 is offline
Registered User
bgunn925's PC Specs
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 54
POST ID # = 994230
bgunn925 Reputation: 10
Default

Quote:
Originally Posted by zotty View Post
hi buddy.. Yes this is possible.. In icue you have to go into settings. Click on the ram tab and tick 'enable full software control'. You will see a small jump in cpu usage.. But you do indeed gain control of each led

Thank you so much!!
Reply With Quote
  #4  
Old 02-14-2019, 02:52 PM
Zotty's Avatar
Zotty Zotty is offline
iCue βeta Team
Zotty's PC Specs
 
Join Date: Apr 2017
Location: South Staffordshire, England, UK
Posts: 2,564
POST ID # = 994232
Zotty Reputation: 52
Default

No Worries man
Reply With Quote
  #5  
Old 02-14-2019, 04:52 PM
bgunn925 bgunn925 is offline
Registered User
bgunn925's PC Specs
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 54
POST ID # = 994248
bgunn925 Reputation: 10
Default

Here's the final result!
Reply With Quote
  #6  
Old 02-15-2019, 03:54 AM
Zotty's Avatar
Zotty Zotty is offline
iCue βeta Team
Zotty's PC Specs
 
Join Date: Apr 2017
Location: South Staffordshire, England, UK
Posts: 2,564
POST ID # = 994308
Zotty Reputation: 52
Default

Progress was made today..... job done eh buddy :)
Reply With Quote
  #7  
Old 02-15-2019, 08:32 AM
crack_monkey's Avatar
crack_monkey crack_monkey is offline
Registered User
crack_monkey's PC Specs
 
Join Date: Jul 2014
Location: Germany, lower sachsony
Posts: 105
POST ID # = 994333
crack_monkey Reputation: 10
Send a message via ICQ to crack_monkey
Default

Short Question for that, when activate "enable full software control", why do i have on some profiles, other lightning effect and on some profiles the lightning effect on the RAM goes away and comes only back when i deactivate the option?
__________________
My Corsair Crystel 570x RGB Project

English Thread
German Thread
Reply With Quote
  #8  
Old 02-15-2019, 09:55 AM
Zotty's Avatar
Zotty Zotty is offline
iCue βeta Team
Zotty's PC Specs
 
Join Date: Apr 2017
Location: South Staffordshire, England, UK
Posts: 2,564
POST ID # = 994344
Zotty Reputation: 52
Default

see it as hardware lighting vs software lighting...

SO..

when not enabled.. you lose layered effects. but gain what ever you apply when iCUE is NOT running. this has least effect on CPU usage

When enabled. you have full control but these effects are only in place when iCUE is running. this shows an increase in CPU usage.

you need a have effects set up for none full software controlled profiles and indeed sull software controlled profiles if that makes sense...
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 06:02 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.